wtorek, 13 stycznia 2015

Owsiane ciasteczka z białą czkoladą i pistacjami



Składniki:

- 350g owsianych płatków zwykłych
- 130g białej mąki pszennej
- 200g stopionego masła
- 2 jaja kurze
- 50g jasnego brązowego cukru
- 3 łyżki pszczelego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g posiekanych pistacji i duża garść mlecznej czekolady białej

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki suche w misie wymieszaj, po czym wyrób z dodatkiem przygotowanej mieszaniny wszystkich składników mokrych, do uzyskania jednolitej zwartej, lekko kleistej masy ciasta – zagnieć z posiekanymi pistacjami i czekoladą, po czym odrywając jednakie kawałki, formuj kształtne kulki wielkości dużego orzecha włoskiego – porozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, delikatnie równomiernie doń przypłaszczając i tak wstaw do rozgrzanego już do temp.190-200C piekarnika – piecz ok.15-20min, do chwili przyrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań na parę godzin odstaw w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia i nabrania chrupkości przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]
Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Niezły Młynek (modyfikacja).

3 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...