10 stycznia 2015

Owsiane ciasteczka z morelami i czekoladą w chrupkiej skorupce



Składniki:

- po 150ml owsianych płatków zwykłych i wiórków kokosowych
- 100ml białej mąki pszennej
- 1 łyżka masła (przepis na blogu)
- krowie mleko 3,2% w ilości podanej poniżej
- 1 jajo kurze
- ok.50-60ml jasnego brązowego cukru
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
- 5-6 dużych suszonych moreli
- 30-40g ciemnej gorzkiej czekolady
+ wierzch: wiórki kokosowe do obtoczenia (przepis na blogu)

Wykonanie:

Posiekane masło w misie rozetrzyj z cukrem na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej dodaj ekstrakt, jajo, mieszankę składników suchych oraz mleko w ilości takiej, by uzyskać konsystencję zwartą i lekko kleistą – wyrób z  z posiekanymi morelami i czekoladą – odrywając równe kawałki, formuj kształtne kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczając przy tym w wiórkach kokosowych – porozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, delikatnie równomiernie przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego do temp.190C  piekarnika i piecz ok.15-20min, do chwili przyrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i tak na parę godzin odstaw w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia i 'związania'.

Smacznego owsianego! ;]
 



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.