sobota, 10 stycznia 2015

Owsiane ciasteczka z morelami i czekoladą w chrupkiej...

...skorupce kokosowej!


Składniki:

- po 150ml owsianych płatków zwykłych i wiórków kokosowych
- 100ml białej mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- krowie mleko 3,2% w ilości podanej poniżej
- 1 jajo kurze
- ok.50-60ml jasnego brązowego cukru
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 dużych suszonych moreli
- 30-40g ciemnej gorzkiej czekolady
+ wierzch: wiórki kokosowe do obtoczenia

Wykonanie:

Posiekane masło w misie rozetrzyj z cukrem na gładki ‘krem’, po czym ucierając dlaej, z wolna dodaj kolejno ekstrakt, jajo, mieszankę skądników suchych oraz mleko w ilości takiej, by uzyskać konsystencję zwartą i lekko kleistą – wyrób z  z posiekanymi morelami i czekoladą, po czym z tego odrywając jednakie kawałki, formuj kształtne kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczając przy tym w wiórkach kokosowych – porozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, delikatnie równomiernie doń całą powierzchnią dłoni przypłaszczając, i tak wstaw do rozgrzanego już do temp.190C  piekarnika – piecz ok.15-20min, do chwili przyrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań na parę godzin odstaw w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia i 'związania'.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny.

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...