sobota, 31 stycznia 2015

Owsiane ciasto czekoladowe



Składniki:

- 140g mąki owsianej
- 120g masła
- 3 jaja kurze
- 180g drobnego cukru jasnego brązowego
- 30g ciemnego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 150g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Posiekane masło z utłuczoną czekoladą odpowiednio stop w tzw. ‘kąpieli wodnej’ (w żaroodpornej misie nadstawionej nad większy garnek z wrzątkiem), po czym wymieszaj do jednolitości i odstaw do ostygnięcia – dokładnie kolejno wmieszaj jaja, wanilię oraz partie mieszanki składników suchych  –uzyskaną jednolicie gładką gęstawą masę ciasta przełóż równą warstwą do przygotowanej, pokrytej papierem do pieczenia formy-keksówki i wygładź wierzch – wstaw do rozgrzanego już do temp.175C piekarnika i piecz ok.75-80min, do chwili wypulchnienia ciasta, przyciemnienia wierzchu i suchości środka.
Gotowe ciasto po wstępnym przestygnięciu ostrożnie wraz z papierem do pieczenia .wyłóż z formy na kratę i nań odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Rustykalna Kuchnia.

4 komentarze:

  1. ale pomysłowo! podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. musimy wypróbować ten przepis, bo mega apetycznie wygląda
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś mam obawę przed pieczeniem z mąki innej niż to pszeniczna, boję się zakalca :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...