środa, 21 stycznia 2015

Owsiane ciasto mleczne z czekoladą i konfiturą malinową



Składniki:

(ciasto)
- po 100g mąki owsianej, białej pszennej i pszennej pełnoziarnistej
- 100g miękkiego masła
- 125ml krowiego mleka 3,2%
- 3 duże jaja kurze
- 100g jasnego brązowego cukru zmielonego na puder
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii lub szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g białej czekolady mlecznej
(wierzch)
- ok.400g gęstej konfitury malinowej
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki jasnego brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- po 3 łyżki białej mąki pszennej i płatków owsianych zwykłych

Wykonanie:

Połowę z podanej ilości czekolady odpowiednio stop w tzw. ‘kąpieli wodnej’ i odstaw do ostygnięcia; masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej z wolna dodaj kolejno jaja, stopioną j/w czekoladę i mleko do jednolitości – wyrób z partiami przygotowanej mieszanki wszystkich składników suchych z poszatkowaną na średnich oczkach tarki resztą czekolady – uzyskaną jednolicie gładką, na poły gęstawą masę ciasta równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy, wygładź wierzch i posmarowawszy warstewką konfitury, okraś wiórkami kokosowymi – równomiernie zasyp kruszonką utartą z podanych składników  – wstaw do już rozgrzanego do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.40min, do chwili przyrumienienia wierzchu, wypulchnienia ciasta i pełnej suchości środka (ale nie przesusz!).
Gotowe ciasto na parę godzin odstaw w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło i się ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Kuchnia Ellie.

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...