21 stycznia 2015

Owsiane ciasto mleczne z czekoladą i konfiturą malinową



Składniki:

(ciasto)
- po 100g mąki owsianej, białej pszennej i pszennej pełnoziarnistej
- 100g miękkiego masła (przepis na blogu)
- 125ml krowiego mleka 3,2%
- 3 duże jaja kurze
- 100g jasnego brązowego cukru zmielonego na puder
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu) lub szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
- 100g białej czekolady mlecznej
(wierzch)
- ok.400g gęstej konfitury malinowej (przepis na blogu)
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki jasnego brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- po 3 łyżki białej mąki pszennej i płatków owsianych zwykłych

Wykonanie:

Połowę z podanej ilości czekolady odpowiednio stop w tzw. ‘kąpieli wodnej’ i odstaw do ostygnięcia.  Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej dodaj kolejno jaja, stopioną j/w czekoladę i mleko – wyrób mieszanką wszystkich składników suchych, do jednolitości, na koniec łącząc z poszatkowaną na tarce resztą czekolady – uzyskaną na poły gęstawą masę równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy, wygładź wierzch i posmarowawszy warstewką konfitury, okraś wiórkami kokosowymi – równomiernie zasyp kruszonką utartą z podanych składników – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.40min, do chwili przyrumienienia wierzchu i suchości środka (ale nie przesusz!).
Gotowe ciasto na parę godzin odstaw w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło i dobrze się ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Kuchnia Ellie.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.