17 stycznia 2015

Owsiane drożdżówki z serem



Składniki:

(ciasto)
- 8 łyżek mąki owsianej
- 6 łyżek białej mąki pszennej
- 1,5 łyżki masła (przepis na blogu)
- 1 jajo kurze
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- szczypta soli morskiej
- 100ml krowiego mleka 3,2%
- 15g świeżych drożdży
+ 1 jajo kurz i 1 łyżka mleka j/w do posmarowania
(masa serowa)
- 250(-300)g półtłustego twarogu (przepis na blogu)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- kropla naturalnego ekstraktu z wanilii j/w
- 2 łyżki mąki owsianej

Wykonanie:

(masa serowa)
ser rozetrzyj z resztą podanych składników, do jednolitości.
(całość)
masło w rondelku stop, zestaw z palnika, zalej mlekiem i rozpuść w tym roztarte z cukrem drożdże – wyrób z wanilią i mieszanką składników suchych, na jednolicie gładką, niekleistą kulę (w razie potrzeby podsyp jeszcze mąką) – nakryj szczelnie lnianą ściereczką i pozostaw w miejscu ciepłym na ok.45min, do podwojenia objętości – ponownie krótko zagnieć, podziel na kilka równych części, które sformuj w kulki i rozłóż w większych odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze – pod ściereczką j/w pozostaw na ostatnich ok.20min wypulchniania – za pomocą denka szklanki porób wgłębienia, ponakładaj równe porcje przygotowanego j/w sera i lekko pędzlem posmaruj każdą drożdżówkę rozmąconym w mleku jajem – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika  i piecz ok.25-30min, do chwili wyrazistego suchości środka (ale nie przesusz!).
Gotowe drożdżówki ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i tak odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, do całkowitego ostygnięcia przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.