12 stycznia 2015

Owsiane trufle sówki; czekoladowe z kawą i rodzynkami



Składniki:

- 250ml owsianych płatków zwykłych
- 100g posiekanych z grubsza rodzynek sułtanek (ew. innych wybranych owoców suszonych)
- 375ml mlecznego wywaru z kawy
- 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
- 1 łyżka masła (przepis na blogu)
- 400g ciemnej gorzkiej czekolady
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
+ biała masa marcepanowa (oczka), kawałek świeżej skórki cytrynowej (dzióbki) i całe migdały (skrzydełka)

Wykonanie:

Przecedzony klarowny wywar z kawy w rondelku z kakao, masłem i utłuczoną czekoladą podgrzej, mieszając do jednolitości wsyp płatki z wybranymi bakaliami i wymieszawszy, odstaw do ostygnięcia z uzyskanej lekko kleistej masy owsiankowej sformuj kształtne kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego i porozkładaj w odstępach na pokrytej pergaminem paterce – do każdej z kulek doklej po 2 migdały, jako skrzydełka, oczka z masy marcepanowej i trójkątne ‘dzióbki’ powycinane z wyfiletowanej skórki cytrusa.
Gotowe trufelki wstaw na parę godzin do lodówki, by się schłodziły i dobrze ‘związały’ przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Dzieci Jedzą

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że pralinki kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' oraz być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, cukry pod różną postacią [m.in. roztwór cukru inwertowanego / syrop glukozowy / syrop glukozowo-fruktozowy / syrop kukurydziany / melasa], lecytyny, a także regulatory, konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać składniki nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.