poniedziałek, 12 stycznia 2015

Owsiane trufelki-sówki czekoladowo-kawowe



Składniki:

- 250ml owsianych płatków zwykłych
-100g posiekanych z grubsza rodzynek sułtanek (ew. innych wybranych owoców suszonych)
- 375ml mlecznego wywaru z kawy
-1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
- 1 łyżka masła
- 400g ciemnej gorzkiej czekolady
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
+ biała masa marcepanowa (oczka), kawałek świeżej skórki cytrynowej (dzióbki) i całe migdały (skrzydełka)

Wykonanie:

Przecedzony już klarowny wywar kawowy w rondelku z kakao, masłem i utłuczoną czekoladą na małym ogniu podgrzej, mieszając do jednolitości wsyp płatki z wybranymi bakaliami i dobrze znów wymieszawszy, odstaw do ostygnięcia z uzyskanej jednolitej zwartej, lekko kleistej masy owsiankowej sformuj kształtne kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego i porozkładaj w odstępach na przygotowanej, pokrytej pergaminem paterze – do każdej z kulek doklej po 2 migdały, jako skrzydełka, oraz oczka z masy marcepanowej i trójkątne ‘dzióbki’ powycinane z wyfiletowanej skórki cytrusa.
Gotowe trufelki wstaw na parę godzin do lodówki, by się schłodziły i dobrze ‘związały’ przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]
Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Dzieci Jedzą.

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...