8 stycznia 2015

Owsiany 'chleb zmieniający życie'...

...zaproponowany przez MNY cieszył się swego czasu dużą popularnością na blogach kulinarnych...
Mimo, że wypieku tego 'chlebem' stanowczo nazwać nie można - i też z różnych względów raczej ni powinno się go tak traktować - to jednak niewątpliwie zasługuje na uwagę. Porcją *kromką* dziennie można sobie spokojnie smacznie wzbogacić dietę o cenne wartości odżywcze oraz błonnik (z tym drugim, warto pamiętać, nie należy przesadzać ;))


Składniki (keksówka o wym.20x12cm):

(wersja I)
- 375ml owsianych płatków zwykłych
-187,5ml posiekanych migdałów
- po 125ml ziarna słonecznika, sezamu białego siemienia lnianego oraz żurawiny suszonej
- 2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej ‘chia’
- 4 łyżki nasion babki płesznik
+ szczypta soli morskiej, 1 łyżka pszczelego miodu wielokwiatowego, 3 łyżki stopionego oleju kokosowego oraz ok.375ml zwykłej letniej wody
(wersja II) 
- 375ml owsianych płatków zwykłych
- 250ml ziarna słonecznika
- po 125ml siemienia lnianego i białego sezamu oraz posiekanych migdałów i suszonej żurawiny
- 10 czubatych łyżek zmielonego na mączkę siemienia lnianego
+ 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżka syropu z agawy (ew. miodu), 5 łyżek oleju rzepakowego oraz 375ml i 3 łyżki zwykłej letniej wody

Wykonanie:
 
(obie wersje) wszystkie podane składniki suche w misie razem wymieszaj, po czym zalej mieszaniną wszystkich składników mokrych  – pozostaw w temp. pokojowej na ok.1-1,5godz, do zupełnego wchłonięcia cieczy – uzyskaną kleistą masę równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy-keksówki – wstaw do rozgrzanego do temp.175/180C piekarnika i piecz ok.50-60min, do chwili wyrazistego przyzłocenia i spieczenia wierzchu oraz suchości środka (ale nie przesusz!).
Gotowy 'chleb' ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i tak pozostaw na całą noc w miejscu chłodnym, by całkowicie ostygł i dobrze się ‘związał’ przed pokrajaniem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; na podstawie przepisu My New Root*
* powyżej korzystałam z przeróbki oryginału opublikowanej na jednym z blogów kulinarnych, którego nie mogę odnaleźć. Jeśli ktoś z Was wie, skąd pochodzi przepis - uprzejmie proszę o informację!

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.