niedziela, 11 stycznia 2015

Owsiany chlebek bananowy



Składniki (keksówka o wym.28x12cm):

(ciasto)
- 400ml+1 łyżka białej mąki owsianej
- 50ml oleju rzepakowego
- 3 jaja kurze
- 150g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ 3 duże dojrzałe banany
(wkład)
- 1 łyżka suchych nasion siemię lnianego
- 2 garście orzechów włoskich
- 80g ciemnej gorzkiej czekolady
(wierzch)
- ok.2-3 łyżki owsianych płatków błyskawicznych (drobnych)

Wykonanie:

Jaja w misie z cukrem rozetrzyj do jasnej pulchnej konsystencji, po czym ucierając dalej, z wolna kolejno dodaj olej, poszatkowane na średnich oczkach tarki banany oraz partie mieszanki wszystkich podanych składników suchych z przesianą mąką – do uzyskanej jednolicie gładkiej, na poły gęstawej masy ciasta wmieszaj siemię lniane i posiekane orzechy z czekoladą, i wszystko to równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy – lekko wygładziwszy wierzch, równomiernie okrasiwszy płatkami owsianymi, wstaw do rozgrzanego już do temp.175C (z funkcją 'termoobieg') piekarnika i weń przetrzymaj ok.40min, do chwili wypulchnienia ciasta, wyrazistego przybrązowienia wierzchu oraz suchości środka (ale nie przesusz!).
Gotowe ciasto odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło i dobrze się ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]
Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu CoDoJedzenia.

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...