11 stycznia 2015

Owsiany chlebek bananowy



Składniki (keksówka 28x12cm):

(ciasto)
- 400ml+1 łyżka białej mąki owsianej
- 50ml oleju rzepakowego
- 3 jaja kurze
- 150g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ 3 duże dojrzałe banany
(wkład)
- 1 łyżka suchych nasion siemię lnianego
- 2 garście orzechów włoskich
- 80g ciemnej gorzkiej czekolady
(wierzch)
- ok.2-3 łyżki owsianych płatków błyskawicznych (drobnych)

Wykonanie:

Jaja w misie z cukrem utrzyj do jasnej pulchnej konsystencji, po czym ucierając dalej, dodaj kolejno olej, poszatkowane na średnich oczkach tarki banany oraz mieszankę wszystkich podanych składników suchych z przesianą mąką – do uzyskanej jednolicie gładkiej, na poły gęstawej masy wmieszaj siemię lniane i posiekane orzechy z czekoladą – równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy, lekko wygładź wierzch i równomiernie okraś płatkami owsianymi – wstaw do rozgrzanego do temp.175C (z funkcją 'termoobieg') piekarnika i piecz ok.40min, do chwili wyrazistego zrumienienia wierzchu oraz suchości środka (ale nie przesusz!).
Gotowe ciasto odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło i dobrze się ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu CoDoJedzenia.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.