czwartek, 12 lutego 2015

Owsiane chruściki / faworki



Składniki:

- 125ml mąki owsianej razowej
- 250ml białej mąki pszennej
- 1 żółtko jaja kurzego
- 130g naturalnego jogurtu bez cukru
- ok.1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ cukier puder na okrasę

Wykonanie:

Żółtko jaja w misie z cukrem utrzyj do jednolitości, wsyp przygotowaną mieszankę obu mąk z proszkiem do pieczenia, po czym zagnieć z taką ilością jogurtu, by uzyskać gładką zwartą, lekko kleistą kulę ciasta – zbij tłuczkiem ze wszystkich stron, w celu napowietrzenia, po czym owiń szczelnie folią spożywczą i umieść w lodówce na ok.30min – pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na stolnicy rozwałkuj na równomiernej grubości ok.2-3mm prostokątny placek – nożykiem potnij na paseczki o wym.ok.14x3cm; każdy kolejno wzdłuż pośrodku nacinając tak, by oba końce pozostały złączone, wywijaj je odpowiednio (każdy koniec przeciągnij poprzez nacięcie) – rozłóż w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze i wstawiwszy do już rozgrzanego do temp.170C piekarnika, piecz ok.10-15min, do chwili wypulchnienia i skręcenia się oraz przyrumienienia i chrupkości ciasteczek.
Gotowe faworki wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i nań pozostaw na parę godzin w miejscu chłodnym, by całkiem ostygły – wyłóż na pokrytą zdobną papierową serwetą paterkę i suto poprzez sito okraś cukrem pudrem (tuż przed podaniem); odpowiednio przechowuj max.1-2 dni.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis z internetu.

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...