12 lutego 2015

Owsiane chruściki / faworki



Składniki:

- 125ml mąki owsianej razowej
- 250ml białej mąki pszennej
- 1 żółtko jaja kurzego
- 130g naturalnego jogurtu bez cukru (przepis na blogu)
- ok.1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ cukier puder na okrasę

Wykonanie:

Żółtko jaja w misie z cukrem rozetrzyj, wsyp przygotowaną mieszankę obu mąk z proszkiem do pieczenia, po czym wszystko zagnieć z taką ilością jogurtu, by uzyskać gładką zwartą, lekko kleistą kulę – zbij tłuczkiem ze wszystkich stron, w celu napowietrzenia, po czym owiń szczelnie folią spożywczą i umieść w lodówce na ok.30min – pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na stolnicy rozwałkuj na równomiernej grubości ok.2-3mm prostokątny placek – nożykiem potnij na paski o wym.ok.14x3cm –  każdy pasek wzdłuż środka natnij tak, by oba końce pozostały złączone, i wywijaj je (każdy koniec przeciągnij przez nacięcie) – rozłóż w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze i wstawiwszy do rozgrzanego do temp.170C piekarnika, piecz ok.10-15min, do chwili przyrumienienia i chrupkości.
Gotowe faworki wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i tak pozostaw na parę godzin w miejscu chłodnym, by całkiem ostygły – wyłóż na pokrytą papierową serwetą paterkę i suto przez sito okraś cukrem pudrem (tuż przed podaniem).

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis z internetu.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że faworki / chruściki kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.