niedziela, 1 lutego 2015

Owsiane racuchy z jabłkami



Składniki:

- na poły mąki owsianej i białej pszennej w ilości podanej poniżej
- 100ml oleju rzepakowego
- 1 jajo kurze
- 2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
- ok.1,5 łyżeczki cynamonu, szczypta soli morskiej
- 200ml krowiego mleka 3,2%
- 15g świeżych drożdży
+ 2 średnie słodkie jabłka, olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Drożdże w misie rozetrzyj z cukrem, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia, następnie to mieszając z rozmąconym z olejem jajem, wanilią i solą – wyrób z taką ilością mąk (w równych proporcjach), by uzyskać jednolicie gładkie, na poły gęstawe ciasto o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany – wmieszaj oczyszczony, skrojony w półplasterki miąższ obranych jabłek i tak pod nakryciem lnianej ściereczki pozostaw w miejscu ciepłym na ok.30min, do podwojenia objętości – porcjując chochelką, wylewaj kolejno krągłymi porcjami na rozgrzaną już patelnię z olejem i odpowiednio obustronnie podsmażaj parę chwil, do ładnego przyrumienienia.
Gotowe racuchy serwuj od razu na gorąco, bądź ułóż w stosik na talerzu i pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...