1 lutego 2015

Owsiane racuchy z jabłkami



Składniki:

- na poły mąki owsianej i białej pszennej w ilości podanej poniżej
- 100ml oleju rzepakowego
- 1 jajo kurze
- 2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- ok.1,5 łyżeczki cynamonu, szczypta soli morskiej
- 200ml krowiego mleka 3,2%
- 15g świeżych drożdży
+ 2 średnie słodkie jabłka, olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Drożdże w misie rozetrzyj z cukrem, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia, po czym połącz z rozmąconym z olejem jajem, wanilią i solą – wyrób z taką ilością mąk (w równych proporcjach), by uzyskać jednolicie gładkie, na poły gęstawe ciasto o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany – wmieszaj skrojone w półplasterki jabłka i tak pod nakryciem lnianej ściereczki pozostaw w miejscu ciepłym na ok.30min, do podwojenia objętości ciasta – porcjując chochelką, wylewaj kolejno krągłymi porcjami na rozgrzaną już patelnię z olejem i obustronnie podsmażaj parę chwil, do przyrumienienia.
Gotowe racuchy serwuj od razu na gorąco, bądź ułóż w stosik na talerzu i pozostaw do ostygnięcia.
Do czasu spożycia przechowuj w lodówce, max 2 dni.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że racuchy drożdżowe kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające). 
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)

! Dobrej jakości racuchy drożdżowe...
... mają na opakowaniu zarówno nazwę 'racuchy drożdżowe z [rodzaj owoców]', jak i informację odnośnie zawartości składników wykorzystanych do produkcji - dobre racuchy są 8-składnikowe (kolejno: mąka-rodzaj(/e), mleko i jaja świeże, cukier, sól, drożdże + świeże owoce-rodzaj(/e) i ew. przyprawy naturalne, np. wanilia, cynamon).
... mrożone: w opakowaniu placki nie są ze sobą sklejone, nie są pokryte grubym szronem ani bryłami lodu; gotowe paczkowane: w opakowaniu placki nie są ze sobą sklejone ani przebarwione; restauracyjne/smażone wszystkie: nie nazbyt lekkie (efekt spulchniaczy) ale pulchne, prawidłowo wyrośnięte, wyraziście rumiane a nie przypalone, brak charakterystycznego przykrego zapachu spalenizny i starego nieświeżego tłuszczu, nie ociekające olejem; owoce/warzywa świeże miękkie.  
... posiadają certyfikat jakości oraz informację o braku zawartości GMO.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.