wtorek, 3 marca 2015

Owsiane ciasteczka pomidorowe



Składniki:

- 250ml owsianych płatków zwykłych
- ok.150ml białej mąki pszennej
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 jajo kurze
- 1 czubata łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej natki pietruszki
- po szczypcie sproszkowanej czerwonej słodkiej papryki, świeżo mielonego pieprzu czarnego i soli morskiej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 1 średnia biała cebula, po 1 łyżce pestek z dyni i ziarna słonecznika

Wykonanie:

Owsiane płatki z posiekaną cebulą, pestkami, ziarnem, pietruszką i resztą składników suchych w misie wymieszaj, po czym wyrób ze składnikami mokrymi, na jednolitą kleistą masę ciasta – porcjując po ok.1 płaskiej łyżki rozkładaj krągłymi kleksami w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.20min, do chwili lekkiego przyrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań na parę godzin odstaw w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny.

3 komentarze:

  1. czasem robię owsiane ciasteczka, ale w wersji pomidorowej jeszcze nie jadlam. bardzo apetyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa odmiana ciasteczkowa (: z przepisu na pewno skorzystam Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, wytrawna wersja ciasteczek -zwlaszcza owsianych- powinna czym predzej zagoscic w moim domu! Wyprobuje niebawem z checia z malymi modyfikacjami :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...