sobota, 7 marca 2015

Owsiane ciasteczka 'śliwka w czekoladzie'



Składniki:

(ciasto)
– 500ml owsianych płatków zwykłych (ew. drobnych-błyskawicznych)
-125ml białej mąki pszennej (ew. żytniej razowej, typ 2000)
- 85g (6 łyżek) masła
- 1 jajo kurze
- po 62,5ml cukru jasnego brązowego i białego
- 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
- 0,5 łyżeczki oczyszczonej sody spożywczej
- 4 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
- 333,3ml posiekanych śliwek suszonych
-120g ciemnej gorzkiej czekolady
- 15g (1 łyżka) masła
(wierzch)
- ok.50g ciemnej gorzkiej czekolady i 1 łyżka masła

Wykonanie:

Posiekaną czekoladę w żaroodpornej misie z łyżką masła stop odpowiednio w tzw. ‘kąpieli wodnej’; resztę masła w misie rozetrzyj z cukrem na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, z wolna dodaj jajo, wanilię, przygotowaną ostygłą masę czekoladową oraz partie mieszanki reszty składników suchych – uzyskaną już jednolitą kleistą masę ciasta na koniec wyrób z posiekanymi śliwkami; wstaw na ok.30min do lodówki, by się ścięła – nabierając po ok.2/3 łyżki, formuj kształtne kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego (ok.30szt.), które to rozkładaj z zachowaniem większych odstępów na pokrytej papierem do pieczenia blasze, delikatnie doń przypłaszczając – wstaw do już rozgrzanego piekarnika i weń przetrzymaj do chwili lekkiego wypulchnienia ciasteczek oraz wyrazistego przybrązowienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka po ok.10min od wyjęcia z piekarnika ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i tak pozostaw do czasu całkowitego ostygnięcia i stwardnienia – polej każde ciasteczko warstewką stopionej j/w czekolady; do czasu mocnego zastygnięcia ponownie odstaw w miejsce chłodne.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Słodka Przygoda.

2 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...