7 marca 2015

Owsiane ciasteczka 'śliwka w czekoladzie' z orzechami



Składniki (ok.30 szt):

(ciasto)
– 500ml owsianych płatków zwykłych (ew. drobnych-błyskawicznych)
-125ml białej mąki pszennej (ew. żytniej razowej, typ 2000)
- 85g (6 łyżek) masła (przepis na blogu)
- 1 jajo kurze
- po 62,5ml cukru jasnego brązowego i białego
- 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- szczypta soli morskiej
- 0,5 łyżeczki oczyszczonej sody spożywczej
- 4 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
- 333,3ml posiekanych śliwek suszonych
-120g ciemnej gorzkiej czekolady
- 15g (1 łyżka) masła j/w
(wierzch)
- ok.50g ciemnej gorzkiej czekolady i 1 łyżka masła j/w

Wykonanie:

Posiekaną czekoladę w żaroodpornej misie z łyżką masła stop odpowiednio w tzw. ‘kąpieli wodnej’. Resztę masła w drugiej misie rozetrzyj z cukrem na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, dodaj kolejno jajo, wanilię, przygotowaną j/w ostygłą masę czekoladową oraz mieszankę reszty składników suchych – uzyskaną jednolitą kleistą masę wyrób z posiekanymi śliwkami i tak wstaw na ok.30min do lodówki, by się ścięła – nabieraj po ok.2/3 łyżki, formuj kształtne kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego (ok.30szt.) i rozkładaj w większych odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, delikatnie przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz do chwili lekkiego wypulchnienia ciasteczek oraz wyrazistego zrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka po ok.10min od wyjęcia z piekarnika ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i tak pozostaw do czasu całkowitego ostygnięcia i stwardnienia – polej każde ciasteczko warstewką stopionej j/w czekolady i do czasu zastygnięcia odstaw w miejsce chłodne.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Słodka Przygoda.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.