piątek, 20 marca 2015

Owsiane ciasto sezamowe



Składniki:

- 375ml owsianych płatków zwykłych
- 125ml owsianych otrębów
- 250ml białej mąki pszennej
- 125ml ziarna sezamu białego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 400ml naturalnego jogurtu bez cukru
- 1 duże jajo kurze
- po 125ml jasnego brązowego cukru i pszczelego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125ml rodzynek sułtanek lub suszonej żurawiny
- 1,5 łyżki sezamu na okrasę

Wykonanie:

Owsiane płatki wraz z otrębami, sezamem i siemieniem wsyp na rozgrzaną już na średnim ogniu suchą patelnię i mieszając, podprażaj do ładnego przyzłocenia płatków i uwolnienia aromatu – przesyp do miseczki, by zupełnie ostygło, po czym w młynku przemiel na gładką mączkę – w większej misie wymieszaj z resztą podanych składników suchych i dokładnie rozetrzyj z jednolitą mieszanką wszystkich podanych składników mokrych, na jednolicie gładką, na poły gęstawą masę ciasta – wmieszaj rodzynki/żurawinę i przełóż to do pokrytej papierem do pieczenia formy tortowej o średn.20cm – wierzch wygładziwszy, równomiernie okrasiwszy sezamem, wstaw do rozgrzanego już do temp.175C piekarnika i weń przetrzymaj ok.50-60min, do chwili wypulchnienia ciasta, wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz suchości środka (nie przesusz!).
Gotowe ciasto odstaw na pewien czas w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło i dobrze się ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Kuchnia Szeroko Otwarta.

2 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...