20 marca 2015

Owsiane ciasto sezamowe



Składniki (tortownica o średn.20cm):

- 375ml owsianych płatków zwykłych
- 125ml owsianych otrębów
- 250ml białej mąki pszennej
- 125ml ziarna sezamu białego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 400ml naturalnego jogurtu bez cukru (przepis na blogu)
- 1 duże jajo kurze
- po 125ml jasnego brązowego cukru i pszczelego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
- 125ml rodzynek sułtanek lub suszonej żurawiny
- 1,5 łyżki sezamu na okrasę

Wykonanie:

Owsiane płatki z otrębami, sezamem i siemieniem wsyp na rozgrzaną suchą patelnię i mieszając, podprażaj do ładnego zrumienienia płatków i uwolnienia aromatu – przesyp do miseczki, by ostygło, po czym w młynku przemiel na gładką mączkę – wymieszaj z resztą podanych składników suchych i dokładnie rozetrzyj z jednolitą mieszaniną podanych składników mokrych, na jednolicie gładką gęstawą masę – wmieszaj rodzynki/żurawinę i przełóż całość do pokrytej papierem do pieczenia formy tortowej o średn.20cm – wierzch wygładź i równomiernie okraś sezamem – wstaw do rozgrzanego do temp.175C piekarnika i piecz  ok.50-60min, do chwili wypulchnienia ciasta, wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe ciasto odstaw na pewien czas w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło i dobrze się ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Kuchnia Szeroko Otwarta.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.