20 marca 2015

Owsiane krakersy ziołowo-serowe



Składniki:

- 250ml płatków owsianych zwykłych (ew. błyskawicznych)
- 125ml otrębów owsianych (ew. orkiszowych)
- 4 łyżki białej mąki pszennej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jaja kurze
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
+ (wersja I) 100g słonego sera typu feta (przepis na blogu), 1 łyżka suszonego oregano oraz po 1 łyżeczce suszonego koperku i zielonej natki pietruszki
+ (wersja II) ok.100g żółtego sera twardego (np. edamskiego, przepis na blogu), 1 łyżka suszonego oregano, ok.0,5 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki słodkiej i 2 szczypty ostrej

Wykonanie:

Jaja w misie z olejem zmiksuj do gładkiej konsystencji, po czym miksując dalej, dodaj partiami mieszankę wszystkich składników suchych, z uwzględnieniem wybranej wersji smakowej – zagnieć z dodatkiem wybranego sera: skruszonej fety lub poszatkowanego na średnich oczkach tarki edamskiego – uzyskaną jednolitą, niekleistą kulę poprzez 2 kawałki folii spożywczej rozwałkuj na równej grubości ok.5mm prostokątny placek – ostrym nożykiem potnij na kilkanaście/dziesiąt równej wielkości kwadratowych kawałków (ok.5x5cm) – rozłóż w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.25min, do chwili wyrazistego zrumienienia wierzchów.
Gotowe krakersy ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i tak pozostaw do zupełnego ostygnięcia.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Gotowanie w Mniejszym Mieście.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że krakersy kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo soli, cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.