piątek, 20 marca 2015

Owsiane krakersy ziołowo-serowe



Składniki:

- 250ml płatków owsianych zwykłych (ew. błyskawicznych)
- 125ml otrębów owsianych (ew. orkiszowych)
- 4 łyżki białej mąki pszennej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jaja kurze
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
+ (wersja I) 100g słonego sera typu feta, 1 łyżka suszonego oregano oraz po 1 łyżeczce suszonego koperku i zielonej natki pietruszki
+ (wersja II) ok.100g żółtego sera twardego (np. edamskiego), 1 łyżka suszonego oregano, ok.0,5 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki słodkiej i 2 szczypty ostrej

Wykonanie:

Jaja w misie z olejem zmiksuj do jednolicie gładkiej konsystencji, po czym miksując dalej, z wolna dodaj partie mieszanki wszystkich podanych składników suchych, z uwzględnieniem wybranej wersji smakowej – zagnieć z dodatkiem wybranego sera: skruszonej fety lub poszatkowanego na średnich oczkach tarki edamskiego – uzyskaną jednolitą, niekleistą kulę ciasta poprzez 2 kawałki folii spożywczej rozwałkuj na równomiernej grubości ok.5mm, w miarę prostokątny placek, który to ostrym nożykiem potnij na kilkanaście/dziesiąt równej wielkości kwadratowych kawałków (ok.5x5cm) – rozłożywszy w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.25min, do chwili wyrazistego przybrązowienia wierzchów oraz spieczenia i chrupkości.
Gotowe krakersy ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i pozostaw nań do zupełnego ostygnięcia.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Gotowanie w Mniejszym Mieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...