czwartek, 16 kwietnia 2015

Owsiana babka z gruszkami i czekoladą


Składniki:
(ciasto)
- 150g mąki owsianej
- 150g mąki białej pszennej
- 150g masła
- 125 ml krowiego mleka 3,2%
- 3 jaja kurze
- 187,5ml jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- po szczypcie zmielonej gałki muszkatołowej i soli morskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
(wkład)
- 4 łyżki owsianych płatków zwykłych
- 100g ciemnej gorzkiej czekolady
- 4 duże gruszki i 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
(wierzch) 
- cukier puder na okrasę

Wykonanie:

Gruszki obierz, miąższ skrój w kostkę i w szklanej misie obtocz w soku cytrynowym; masło w drugiej misie rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej kolejno dodawaj jaja oraz partie mieszanki składników suchych na przemian z mlekiem, do jednolitości i gładkości – wmieszaj płatki owsiane, posiekaną czekoladę oraz przygotowane gruszki i wszystko to równą warstwą przełóż do wysmarowanej już masłem i obsypanej owsianymi otrębami formy z kominem (o średn.24cm)– wstaw do rozgrzanego już do temp.190/200C piekarnika i weń przetrzymaj ok.60min, do chwili ładnego wypulchnienia ciasta, wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotową babkę odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, by ostygła i dobrze się ‘związała’, po czym ostrożnie odwracając formę do góry dnem, lekko popukując, wyłóż na przygotowana paterę – wierzch okraś przesiewanym poprzez sito cukrem pudrem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg. przepisu Pychaa [modyfikacja].

1 komentarz:

  1. Z gruszkami i czekoladą musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...