16 kwietnia 2015

Owsiana babka z gruszkami


Składniki (forma z kominem o średn.24cm):

(ciasto)
- 150g mąki owsianej
- 150g mąki białej pszennej
- 150g masła (przepis na blogu)
- 125 ml krowiego mleka 3,2%
- 3 jaja kurze
- 187,5ml jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- po szczypcie zmielonej gałki muszkatołowej i soli morskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
(wkład)
- 4 łyżki owsianych płatków zwykłych
- 100g ciemnej gorzkiej czekolady
- 4 duże gruszki i 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
(wierzch) 
- cukier puder na okrasę

Wykonanie:

Gruszki obierz, miąższ skrój w kostkę i w szklanej misie skrop sokiem cytrynowym. Masło w drugiej misie rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, kolejno dodaj jaja oraz mieszankę składników suchych na przemian z mlekiem, do jednolitości i gładkości – wmieszaj płatki owsiane, posiekaną czekoladę oraz przygotowane gruszki – równą warstwą przełóż do wysmarowanej już masłem i obsypanej owsianymi otrębami formy z kominem (o średn.24cm) – wstaw do rozgrzanego do temp.190/200C piekarnika i piecz  ok.60min, do chwili wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotową babkę odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, by ostygła i dobrze się ‘związała’, po czym ostrożnie odwracając formę do góry dnem, lekko popukując, wyłóż na przygotowana paterę – wierzch okraś przesiewanym przez sito cukrem pudrem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg. przepisu Pychaa [modyfikacja].


.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.