18 kwietnia 2015

Owsiana krajanka czekoladowo-kajmakowa z bakaliami



Składniki:

(warstwa czekoladowa)
- 300g ciemnej gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła (przepis na blogu)
- 1,5  łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- po 6 czubatych łyżek rodzynek sułtanek i owsianych płatków zwykłych
(warstwa kajmakowa)
- 600ml słodkiej śmietany kremówki 36% (przepis na blogu)
- 15 łyżek jasnego brązowego cukru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- po 6 czubatych łyżek orzechów włoskich i owsianych płatków zwykłych
(wierzch)
- ok.2-3 łyżki owsianych płatków zwykłych na okrasę

Wykonanie:

Czekoladę z masłem w żaroodpornej misie stop w tzw. ’kąpieli wodnej’, po czym zestaw na stolnicę, wymieszaj z wanilią oraz mieszanką posiekanych rodzynek ze świeżo podprażonymi płatkami owsianymi –  równą warstwą rozprowadź na dnie formy pokrytej srebrną folią do pieczenia – odstaw na 60min w miejsce chłodne, do zastygnięcia. Tymczasem, śmietanę z cukrem w rondelku doprowadź do zawrzenia i dalej na średnim ogniu gotuj kilkanaście minut, do wyraźnego przyciemnienia i zagęszczenia (kropla spuszczona na talerzyk powinna zastygać) – zestaw z palnika, wmieszaj cynamon oraz mieszankę świeżo podprażonych posiekanych orzechów z również podprażonymi płatkami owsianymi – wyłóż równą warstwą na przygotowaną wcześniej warstwę czekoladową we formie i niezwłocznie cały wierzch równomiernie okraś podprażonymi płatkami.
Gotową krajankę odstaw na całą noc w miejsce chłodne (po ostygnięciu najlepiej do lodówki), do ‘związania się’ przed pokrajaniem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; przepis własny. 

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.