sobota, 18 kwietnia 2015

Owsiana krajanka czekoladowo-kajmakowa



Składniki:
(warstwa czekoladowa)
- 300g ciemnej gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
- 1,5  łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- po 6 czubatych łyżek rodzynek sułtanek i owsianych płatków zwykłych
(warstwa kajmakowa)
- 600ml słodkiej śmietany kremówki 36%
- 15 łyżek jasnego brązowego cukru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- po 6 czubatych łyżek orzechów włoskich i owsianych płatków zwykłych
(wierzch)
- ok.2-3 łyżki owsianych płatków zwykłych na okrasę

Wykonanie:

Czekoladę z masłem w żaroodpornej misie stop w tzw. ’kąpieli wodnej’, po czym zestaw na stolnicę, wymieszaj do jednolitości z wanilią oraz mieszanką posikanych rodzynek ze świeżo podprażonymi płatkami owsianymi i to równą warstwą rozprowadź na dnie formy pokrytej srebrną folią do pieczenia – odstaw na 60min w miejsce chłodne, do zastygnięcia. Tymczasem, śmietanę z cukrem w rondelku doprowadź do zawrzenia i dalej na średnim ogniu gotuj kilkanaście minut, do wyraźnego przyciemnienia i zagęszczenia (kropla spuszczona na talerzyk powinna zastygać) – zestaw z palnika, wmieszaj cynamon oraz mieszankę świeżo podprażonych posiekanych orzechów z również podprażonymi płatkami owsianymi, do połączenia – wyłóż równą warstwą na przygotowaną wcześniej warstwę czekoladową we formie i niezwłocznie cały wierzch równomiernie okraś podprażonymi płatkami.
Gotową krajankę odstaw na całą noc w miejsce chłodne (po ostygnięciu najlepiej do lodówki), do zupełnego ostygnięcia i ‘związania się’ przed pokrajaniem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; przepis własny.

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...