sobota, 18 kwietnia 2015

Owsiana szarlotka II



Składniki:
(ciasto)
- 500g mąki owsianej
- 250g masła
- 3 żółtka jaj kurzych
- 150g zmielonego na puder jasnego brązowego cukru
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
(masa jabłkowa)
- 2kg słodkich jabłek
- jasny brązowy cukier i cynamon wg smaku
- świeżo wyciśnięty sok z 0,5 średniej cytryny
+ 2-3 łyżki bułki tartej
(wierzch)
cukier puder na okrasę
 
Wykonanie:

(masa jabłkowa) oczyszczony miąższ jabłek (obranych) poszatkuj na drobnych oczkach tarki do misy, po czym wymieszaj ze sokiem cytrynowym i bułką tartą oraz cukrem i cynamonem do smaku (wg uznania możesz nieco to podprażyć w rondelku, do połowicznej miękkości, ale niekoniecznie); (całość) składniki suche w misie wymieszaj, rozetrzyj weń masło na ‘kruszonkę’, po czym wyrób z dodatkiem rozmąconych z wanilią żółtek, na jednolicie gładką kulę ciasta; owiń szczelnie folią spożywczą i umieść w lodówce na 60min – podziel na równe poły i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj na równomiernej grubości jednakie dwa placki o wymiarach formy: pierwszy umieść na dnie pokrytej papierem do pieczenia formy, następnie gęsto powierzchownie nakłuwając widelcem i okraszając bułką tartą – rozprowadź równą warstwę przygotowanej j/w masy jabłkowej, wygładź wierzch i nakryj drugim płatem ciasta, który także lekko ponakłuwaj widelcem – wstaw do rozgrzanego już do temp.190C piekarnika i weń przetrzymaj ok.45min, do chwili ładnego przyrumienienia ciasta oraz suchości środka (nie przesusz!).
Gotową szarlotkę odstaw na całą noc w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia i ‘związania się’ – przed pokrajaniem ew okraś jeszcze przesiewnym poprzez sito cukrem pudrem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg przepisu Po Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...