18 kwietnia 2015

Owsiana szarlotka w wersji II



Składniki:

(ciasto)
- 500g mąki owsianej
- 250g masła (przepis na blogu)
- 3 żółtka jaj kurzych
- 150g zmielonego na puder jasnego brązowego cukru
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- szczypta soli morskiej
(masa jabłkowa)
- 2kg słodkich jabłek
- jasny brązowy cukier i cynamon wg smaku
- świeżo wyciśnięty sok z 0,5 średniej cytryny
+ 2-3 łyżki bułki tartej (przepis na blogu)
(wierzch)
cukier puder na okrasę
 
Wykonanie:

(masa jabłkowa)
oczyszczone obrane jabłka poszatkuj na drobnych oczkach tarki do misy, po czym wymieszaj ze sokiem cytrynowym, bułką tartą, cukrem i cynamonem do smaku
(całość)
składniki suche w misie wymieszaj, rozetrzyj z masłem na ‘kruszonkę’, po czym wyrób z dodatkiem rozmąconych z wanilią żółtek, na jednolicie gładką kulę – owiń szczelnie folią spożywczą i umieść w lodówce na 60min – podziel na równe poły i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj na równomiernej grubości jednakie dwa placki o wymiarach formy – pierwszy placek umieść na dnie pokrytej papierem do pieczenia formy, gęsto ponakłuwaj widelcem i okraś bułką tartą – rozprowadź równą warstwę przygotowanej j/w masy jabłkowej, wygładź wierzch i nakryj drugim płatem ciasta, który także lekko ponakłuwaj widelcem – wstaw do rozgrzanego do temp.190C piekarnika i piecz ok.45min, do chwili ładnego przyrumienienia ciasta oraz suchości środka (nie przesusz!).
Gotową szarlotkę odstaw na całą noc w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia i ‘związania się’. Przed pokrajaniem ew okraś jeszcze przesiewnym przez sito cukrem pudrem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg przepisu Po Żarcie

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.