18 kwietnia 2015

Owsiane bajaderki



Składniki:

- 1kg miękkich owsianych ciastek/biszkoptu lub ciasta drożdżowego (przepis na blogu)
- 250ml owsianych płatków błyskawicznych
- 250ml zmielonych drobno migdałów/orzechów włoskich (wcześniej podprażonych)
- 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 200g masła (przepis na blogu)
- 125ml krowiego mleka 3,2%
- 4 łyżki kremu czekoladowo orzechowego ‘Nutella’ (przepis na blogu)
- ok.3 łyżki gęstej konfitury owocowej o wybranym smaku (przepis na blogu)
+ wiórki kokosowe lub inne wybrane utłuczone orzechy do obtoczenia

Wykonanie:

Masło z mlekiem i kakao w rondelku podgrzej, mieszając do jednolitości, po czym zestaw z palnika i po przestygnięciu rozetrzyj z kremem i konfiturą – wyrób z dodatkiem zmielonych migdałów/orzechów oraz rozkruszonych ciastek/biszkoptu, na jednolitą zwartą i kleistą masę – odstaw na 60min do lodówki – dzieląc na równe kawałki formuj kształtne kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, dokładnie przy tym obtaczając je w wiórkach koksowych – rozłóż w odstępach na pokrytej pergaminem paterce.
Gotowe bajaderki odstaw na całą noc do lodówki, by się dobrze schłodziły i ‘związały’ przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg przepisu ABC Mojej Kuchni

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że pralinki kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' oraz być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, cukry pod różną postacią [m.in. roztwór cukru inwertowanego / syrop glukozowy / syrop glukozowo-fruktozowy / syrop kukurydziany / melasa], lecytyny, a także regulatory, konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać składniki nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.