sobota, 18 kwietnia 2015

Owsiane bajaderki



Składniki:

- 1kg miękkich owsianych ciastek/biszkoptu lub ciasta drożdżowego
- po 250ml owsianych płatków błyskawicznych i zmielonych drobno migdałów/orzechów włoskich (wcześniej podprażonych)
- 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 200g masła
- 125ml krowiego mleka 3,2%
- 4 łyżki kremu czekoladowo orzechowego ‘Nutella’
- ok.3 łyżki gęstej konfitury owocowej o wybranym smaku
+ wiórki kokosowe lub inne wybrane utłuczone orzechy do obtoczenia

Wykonanie:

Masło z mlekiem i kakao w rondelku na średnim ogniu podgrzej, mieszając do jednolitości, po czym zestaw z palnika i po przestygnięciu rozetrzyj z kremem i konfiturą – wyrób z dodatkiem zmielonych migdałów/orzechów oraz rozkruszonych ciastek/biszkoptu, na jednolitą zwartą i kleistą masę; odstaw na 60min do lodówki – dzieląc na jednakie kawałki formuj kształtne kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, dokładnie przy tym obtaczając w wiórkach koksowych – rozłóż w odstępach na pokrytej pergaminem paterce.
Gotowe bajaderki odstaw na całą noc do lodówki, by się dobrze schłodziły i ‘związały’ przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg przepisu ABC Mojej Kuchni.

5 komentarzy:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...