wtorek, 14 kwietnia 2015

Owsiane brownie



Składniki:

- 100g mąki owsianej (zmielonych na mączkę płatków zwykłych)
- 200g masła
- 6 jaj kurzych
- 200g jasnego brązowego cukru
- szczypta soli morskiej
+ 200g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Posiekaną czekoladę w żaroodpornej misie stop w tzw. ‘kąpieli wodnej’ i odstaw do ostygnięcia; jaja w drugiej misie z cukrem zmiksuj na jednolitą jasną pulchną masę i dalej miksując, z wolna dodaj kolejno przygotowaną płynną czekoladę oraz mieszankę przesianej mąki ze solą, do jednolitego połączenia – przełóż/przelej równą warstwą do pokrytej papierem do pieczenia formy i tak wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika – piecz ok.20-30min, do chwili przyciemnienia wierzchu oraz suchości środka (nie przesusz!).
Gotowe ciasto na parę godzin odstaw w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia przed pokrajaniem.
.
Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Smaker.

2 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...