środa, 15 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka marchewkowe



Składniki:

- 250ml płatków owsianych zwykłych (przemielonych na gładką mączkę)
- 250ml białej mąki pszennej
- 125ml masła
- 1 jajo kurze
- ok.187,5-250ml jasnego brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ po 250ml poszatkowanej marchewki i wybranych bakalii (rodzynek/żurawiny suszonej czy moreli/ posiekanych orzechów włoskich lub laskowych czy migdałów/kokosa)

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, z wolna dodaj kolejno jajo oraz partie przygotowanej mieszanki składników suchych z mączką owsianą oraz przesianą mąką białą, do gładkości – już za pomocą łyżki połącz z poszatkowaną na średnich oczkach tarki marchewką oraz skomponowaną wg własnego smaku mieszanką bakalii (większe owoce suszone czy orzechy drobno posiekane) – nabierając z tego po ok.2/3 łyżki, formuj kształtne kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, które to rozkładaj z zachowaniem pewnych odstępów na pokrytej papierem do pieczenia blasze, bardzo delikatnie doń przypłaszczając – wstaw do już rozgrzanego do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.15min, do chwili lekkiego wypulchnienia ciasteczek oraz wyrazistego przybrązowienia wierzchów.
Gotowe ‘owsianki’ ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i pozostaw nań by całkowicie sobie ostygły i nieco stwardniały przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg. przepisu z internetu (jeśli ktoś poznaje-proszę o info!).

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...