15 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka marchewkowe



Składniki:

- 250ml płatków owsianych zwykłych (przemielonych na  mączkę)
- 250ml białej mąki pszennej
- 125ml masła (przepis na blogu)
- 1 jajo kurze
- ok.187,5-250ml jasnego brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ po 250ml poszatkowanej marchewki i wybranych bakalii (rodzynek/żurawiny suszonej czy moreli/ posiekanych orzechów włoskich lub laskowych czy migdałów/kokosa)

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, dodaj kolejno jajo oraz mieszankę składników suchych z mączką owsianą, do gładkości – połącz z poszatkowaną na średnich oczkach tarki marchewką oraz skomponowaną wg własnego smaku mieszanką bakalii (większe owoce suszone czy orzechy drobno posiekane) – nabierając po ok.2/3 łyżki, formuj kształtne kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i rozkładaj z zachowaniem odstępów na pokrytej papierem do pieczenia blasze, delikatnie przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.15min, do chwili wyrazistego przybrązowienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i tak pozostaw, by całkowicie ostygły i nieco stwardniały przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg. przepisu z internetu (jeśli ktoś poznaje-proszę o info!).

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.