piątek, 17 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka migdałowe z żurawiną



Składniki:

- 220g owsianych płatków zwykłych
- 3 łyżki białej mąki pszennej
- 100g masła
- 60ml krowiego mleka 3,2%
- 100g brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
+ 3 łyżki masła migdałowego
- po garści posiekanych drobno migdałów i suszonej żurawiny  
(opcjonalnie-wierzch)
100g ciemnej gorzkiej czekolady i 1 łyżka masła 

Wykonanie:

Posiekane masło z mlekiem i cukrami w rondelku nad średnim ogniem podgrzewaj, mieszając do jednolitego połączenia, po czym zestawiwszy z palnika wmieszaj masło orzechowe, także do jednolitości – przelej to do przygotowanej już w misie mieszanki składników suchych; dokładnie wymieszaj z dodatkiem bakalii – z uzyskanej zwartej, nie nazbyt kleistej kuli masy ciasta nabierając po ok.2/3 łyżki, formuj kształtne kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego (ok.17 sztuk), które to rozkładaj z zachowaniem większych odstępów na pokrytej papierem do pieczenia blasze – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.15min, do chwili lekkiego ‘rozpłynięcia’ i wypulchnienia ciasteczek oraz wyrazistego przybrązowienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i pozostaw nań w miejscu chłodnym do całkowitego ostygnięcia – wg uznania wykończ jeszcze namaczać wierzchy w polewie sporządzonej ze stopionej z dodatkiem masła czekolady, w tzw. ‘kąpieli wodnej’ (w żaroodpornej misie wstawionej do większego garnka z wrzątkiem); do mocnego zastygnięcia ponownie odstaw w chłód.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg. przepisu Nikol od Kuchni.

3 komentarze:

  1. domowe ciasteczka owsiane zawsze są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. A może przepisik na jakiś omlecik? :) Migdałowy i z żurawiną, jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Omlecik, życzysz?
    Jak najbardziej Owsiankowo zaraz zaserwuje - tuż po serii ciasteczkowej przyjdzie kolej na dania główne ;D
    Zachęcamy do śledzenia bloga.

    Z owsianym pozdrowieniem,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...