17 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka z masłem migdałowym i żurawiną



Składniki (ok.17 szt):

- 220g owsianych płatków zwykłych
- 3 łyżki białej mąki pszennej
- 100g masła (przepis na blogu)
- 60ml krowiego mleka 3,2%
- 100g brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (przepis na blogu)
- 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ 3 łyżki masła migdałowego
- po garści posiekanych drobno migdałów i suszonej żurawiny  
(opcjonalnie-wierzch)
100g ciemnej gorzkiej czekolady i 1 łyżka masła 

Wykonanie:

Posiekane masło z mlekiem i cukrami w rondelku podgrzej, mieszając do połączenia, po czym zestaw z palnika i wmieszaj masło orzechowe, do jednolitości – przelej do przygotowanej w misie mieszanki składników suchych i dokładnie wymieszaj z dodatkiem bakalii – z uzyskanej zwartej masy nabieraj po ok.2/3 łyżki, formuj kształtne kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego (ok.17 sztuk) i rozkładaj z zachowaniem większych odstępów na pokrytej papierem do pieczenia blasze – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.15min, do chwili lekkiego ‘rozpłynięcia’ i wypulchnienia ciasteczek oraz wyrazistego zrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i pozostaw tak w miejscu chłodnym do całkowitego ostygnięcia – wg uznania wykończ jeszcze wierzchy polewą sporządzoną ze stopionej z masłem czekolady – do zastygnięcia ponownie odstaw w chłód.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg. przepisu Nikol od Kuchni

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.