czwartek, 16 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka ogórkowe ze słonecznikiem



Składniki:

- po 250ml płatków owsianych zwykłych i białej mąki pszennej
- 125ml pełnoziarnistej mąki żytniej
- 62,5ml oleju rzepakowego
- 2 jaja kurze
- 187,5ml jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli morskiej i sody spożywczej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
+ ok.375ml poszatkowanego ogórka zielonego
- 62,5ml poszatkowanego jabłka
- po 40g ziarna słonecznika i rodzynek sułtanek

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki mokre w misie dobrze razem wymieszaj, po czym dokładnie mieszając dalej, z wolna dosypuj przygotowaną mieszankę wszystkich podanych składników suchych, do jednolitości – na koniec dokładnie połącz z ogórkiem, jabłkiem, słonecznikiem i posiekanymi rodzynkami – z uzyskanej zwartej, nie nazbyt kleistej kuli masy ciasta nabierając po ok.2/3 łyżki, formuj kształtne kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego (ok.17szt.), które to rozkładaj z zachowaniem pewnych odstępów na pokrytej papierem do pieczenia blasze, bardzo delikatnie doń przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.25-28min, do chwili ‘rozpłynięcia’ ciasteczek, nieznacznego wypulchnienia oraz wyrazistego przybrązowienia wierzchów.
Gotowe ‘owsianki’ ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i pozostaw nań by całkowicie ostygły i nieco stwardniały przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg. przepisu Cake Time [modyfikacja].

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...