środa, 8 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka 'pieguski'



Składniki:

- 200g białej mąki pszennej
- 150g zmielonych płatków owsianych zwykłych
- 150g masła
- 100g jasnego brązowego cukru
- 1 jajo kurze
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 100g ciemnej gorzkiej czekolady i 125g orzechów włoskich

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, z wolna kolejno dodaj wanilię, jajo oraz partie mieszanki wszystkich składników suchych, do jednolitej gładkiej konsystencji – za pomocą łyżki połącz z drobno posiekaną czekoladą i orzechami – nabierając po ok.2/3 łyżki, formuj kształtne kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego (ok.30szt.), które to rozkładaj z zachowaniem odstępów na pokrytej papierem do pieczenia blasze, lekko doń równomiernie przypłaszczając – wstaw do już rozgrzanego do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.15-20min, do chwili nieznacznego wypulchnienia oraz wyrazistego przybrązowienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań pozostaw w miejscu chłodnym do całkowitego ostygnięcia przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Cafe Amaretto.

2 komentarze:

  1. Hej, Shariana, a z której? ;D
    Z owsianym pozdrowieniem,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...