15 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka sezamowe



Składniki (ok.40 szt):

- 250ml białej mąki owsianej
- 333,3ml (150g) drobnych owsianych otrębów
- 100g miękkiego masła (przepis na blogu)
- 2 jaja kurze
- 125ml jasnego brązowego cukru
- 2 łyżeczki pszczelego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki oczyszczonej sody spożywczej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ ok.125ml ziarna sezamu i ew.100g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, z wolna kolejno dodaj jaja, miód oraz mieszankę składników suchych z otrębami – uzyskaną jednolitą kleistą masę połącz z sezamem i ew. drobno utłuczoną czekoladą – nabierając po ok.2/3 łyżki, formuj kształtne kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego (ok.40szt.) i rozkładaj z zachowaniem większych odstępów na pokrytej papierem do pieczenia blasze, bardzo delikatnie przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego do temp.170C piekarnika i piecz ok.20min, do chwili lekkiego ‘rozpłynięcia’ i wypulchnienia ciasteczek oraz wyrazistego przyrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka po ok.10min od wyjęcia z piekarnika ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i pozostaw tak do czasu całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg. przepisu Kuchenne Fantazje

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.