środa, 15 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka sezamowe



Składniki:

- 250ml białej mąki owsianej
- 333,3ml (150g) drobnych owsianych otrębów
- 100g miękkiego masła
- 2 jaja kurze
- 125ml jasnego brązowego cukru
- 2 łyżeczki pszczelego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki oczyszczonej sody spożywczej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ ok.125ml ziarna sezamu i ew.100g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, z wolna kolejno dodaj jaja, miód oraz partie mieszanki składników suchych z otrębami, do jednolitości – już za pomocą łyżki całość połącz z sezamem i ew. drobno utłuczoną czekoladą – nabierając po ok.2/3 łyżki, formuj kształtne kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego (ok.40szt.), które to rozkładaj z zachowaniem większych odstępów na pokrytej papierem do pieczenia blasze, bardzo delikatnie doń przypłaszczając – wstaw do już rozgrzanego do temp.170C piekarnika i weń przetrzymaj ok.20min, do chwili lekkiego ‘rozpłynięcia’ i wypulchnienia ciasteczek oraz wyrazistego przybrązowienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka po ok.10min od wyjęcia z piekarnika ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i pozostaw nań do czasu całkowitego ostygnięcia i stwardnienia przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg. przepisu Kuchenne Fantazje.

2 komentarze:

  1. Konczi, Szpileczka, polecamy!
    A zamówienia prosimy kierować mailowo ;P

    Z owsianym pozdrowieniem,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...