piątek, 3 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka wielkanocne



Składniki:

- 100g owsianych płatków błyskawicznych
- 140g pszennej mąki razowej
- 120g miękkiego masła
- 1 jajo kurze
- 50g jasnego brązowego cukru
-1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ świeżo otarta skórka z 1 średniej cytryny
- po garści posiekanych suszonych moreli i migdałów
- 40g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej dodawaj kolejno skórkę z cytryny, jajo oraz mieszankę reszty składników suchych – zagnieć z dodatkiem posiekanych bakalii z czekoladą na jednolitą kleistą zwartą masę, szczelnie zabezpiecz folią spożywczą i tak umieść w lodówce na 60min – dzieląc na jednakie części formuj krągłe kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (ok.24szt) i rozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, lekko doń dociskając – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i piecz ok.15min, do chwili wyrazistego przybrązowienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań w miejscu chłodnym pozostaw na pewien czas, do ostygnięcia przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Mirabelkowy Blog.

3 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...