3 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka wielkanocne cytrynowe z bakaliami



Składniki (ok.24 szt):

- 100g owsianych płatków błyskawicznych
- 140g pszennej mąki razowej
- 120g miękkiego masła (przepis na blogu)
- 1 jajo kurze
- 50g jasnego brązowego cukru
-1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- szczypta cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ świeżo otarta skórka z 1 średniej cytryny
- po garści posiekanych suszonych moreli i migdałów
- 40g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej dodaj kolejno skórkę z cytryny, jajo oraz mieszankę reszty składników suchych – zagnieć z dodatkiem posiekanych bakalii z czekoladą, na jednolitą kleistą zwartą masę – szczelnie zabezpiecz folią spożywczą i tak umieść w lodówce na 60min – dzieląc na równe części, formuj krągłe kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (ok.24szt) i rozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, lekko przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.15min, do chwili wyrazistego przybrązowienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i tak pozostaw w miejscu chłodnym na pewien czas, do ostygnięcia przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Mirabelkowy Blog.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.