poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą



Składniki:

- 90-100g owsianych płatków zwykłych
- 150g białej mąki pszennej
- 130g miękkiego masła
- 1 jajo kurze
- 150g jasnego brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki soli morskiej i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ duża garść suszonej żurawiny i 150g czekolady mlecznej białej

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej dodaj kolejno jajo, ekstrakt, cynamon oraz przygotowaną mieszankę składników suchych, do jednolitej zwartej kleistej masy ciasta – wyrób z dodatkiem posiekanej żurawiny z czekoladą; podziel na jednakie kawałki, formując je w kształtne kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (ok.30-35szt) i rozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, lekko równomiernie przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i weń przetrzymaj ok.15-20min, do chwili wyrazistego przyrumieninia wierzchów.
Gotowe ciasteczka po ok.10min od wyjęcia z piekarnika ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i nań na pewien czas odstaw w miejsce chłodne, do ostygnięcia przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Mała Cukierenka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...