13 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą



Składniki (ok.30-35 szt):

- 90-100g owsianych płatków zwykłych
- 150g białej mąki pszennej
- 130g miękkiego masła (przepis na blogu)
- 1 jajo kurze
- 150g jasnego brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- 1/3 łyżeczki soli morskiej i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ duża garść suszonej żurawiny i 150g czekolady mlecznej białej

Wykonanie:

Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej dodaj kolejno jajo, ekstrakt, cynamon oraz mieszankę składników suchych – uzyskaną jednolitą zwartą kleistą masę wyrób z dodatkiem posiekanej żurawiny z czekoladą – podziel na równe kawałki, formując w kształtne kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (ok.30-35szt) i rozkładaj w odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze, lekko równomiernie przypłaszczając – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz  ok.15-20min, do chwili wyrazistego zrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka po ok.10min od wyjęcia z piekarnika ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przełóż na kratę i tak na pewien czas odstaw w miejsce chłodne, do ostygnięcia przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Mała Cukierenka.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciastka kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.