23 kwietnia 2015

Owsiane ciasto z rodzynkami i orzechami; bez tłuszczu



Składniki (keksówka 23x12cm):

- 165g owsianych płatków zwykłych
- 25g owsianych otrębów
- 150g białej mąki pszennej
- 400g naturalnego jogurtu bez cukru (przepis na blogu)
- 1 duże jajo kurze
- 100g jasnego brązowego cukru
- 240g pszczelego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ garść posiekanych orzechów włoskich
- 75g siemienia lnianego
-140g rodzynek sułtanek

Wykonanie:

Owsiane płatki z otrębami i siemieniem odpowiednio podpraż lekko na suchej patelni, do zrumienienia i uwolnienia aromatu – przesyp do miski i po ostygnięciu wymieszaj z resztą składników suchych – wyrób z przygotowaną już mieszaniną składników mokrych, do jednolitości i gładkości – wmieszaj bakalie i równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.23x12cm – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.50-60min, do chwili wypulchnienia ciasta, wyrazistego zrumienienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe ciasto odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, by całkiem ostygło i się ‘związało’ przed pokrajaniem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg przepisu Słodkie Fantazje.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.