czwartek, 23 kwietnia 2015

Owsiane ciasto z rodzynkami; bez tłuszczu



Składniki:

- 165g owsianych płatków zwykłych
- 25g owsianych otrębów
- 150g białej mąki pszennej
- 400g naturalnego jogurtu bez cukru
- 1 duże jajo kurze
- 100g jasnego brązowego cukru
- 240g pszczelego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
+ garść posiekanych orzechów włoskich
- 75g siemienia lnianego
-140g rodzynek sułtanek

Wykonanie:

Owsiane płatki z otrębami i siemieniem odpowiednio podpraż lekko na suchej patelni, do przyzłocenia i uwolnienia aromatu, po czym przesyp do miski i po ostygnięciu wymieszaj z resztą składników suchych – za pomocą łyżki połącz z przygotowaną już mieszaniną składników mokrych, do jednolitości i gładkości; wmieszaj bakalie – równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.23x12cm i tak wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika; piecz ok.50-60min, do chwili ładnego wypulchnienia ciasta, wyrazistego przybrązowienia wierzchu oraz suchości środka (nie przesusz!).
Gotowe ciasto odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, by całkiem ostygło i się ‘związało’ przed pokrajaniem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg przepisu Słodkie Fantazje.

2 komentarze:

  1. Super przepis!

    Podrasuję go nieco i na pewno wykorzystam!
    Ciasto wygląda świetnie, dla mnie idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...