piątek, 17 kwietnia 2015

Owsiane kulki z PRLu [bez pieczenia]



Składniki:

- 375ml owsianych płatków błyskawicznych (drobnych)
- 125ml masła
- 250ml białego cukru (ew. brązowego)
- 8 łyżek krowiego mleka 3,2%
- 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao

Wykonanie:

Posiekane masło wraz z mlekiem, cukrem i kakao w rondelku nad średnim ogniem podgrzewaj, mieszając do zupełnego stopienia tłuszczu i jednolitego połączenia całości, po czym zestaw z palnika i dokładnie szybko wmieszaj płatki owsiane – uzyskaną jednolitą lepką zwartą masę podziel na jednakie kawałki (ok.24 sztuki), formując w dłoniach kształtne krągłe kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha laskowego.
Gotowe trufle rozłóż w pewnych odstępach na pokrytej papierem do pieczenia płaskiej paterce i tak na jakiś czas odstaw w miejsce chłodne, by zupełnie stężały i się dobrze ‘związały’ przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg. przepisu Słodkie Inspiracje.

2 komentarze:

  1. Czyżby nieco odtłuszczona wersja bajaderek? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na upartego można porównać - a będzie mniej 'light', jak się poleje czekoladą ;)
    Ale prawdziwa wersja owsianych bajaderek to dopiero tu będzie :>

    Z owsianym pozdrowieniem,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...