14 kwietnia 2015

Owsianka zapiekana w jabłku


Składniki (2 porcje):

- 2 duże jabłka
+ 6 łyżek owsianych płatków zwykłych
- 375ml krowiego mleka 3,2%
- 1 łyżeczka pszczelego miodu wielokwiatowego (ew. jasno brązowego cukru) oraz:
w wersji I: parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii, garstka posiekanych migdałów i ew. nieco suszonej żurawiny/rodzynek;
w wersji II: 1 płaska łyżeczka cynamonu, garstka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych i ew. żurawina/rodzynki j/w;
w wersji III: 1 łyżka masła orzechowego/migdałowego/kokosowego i wybrana przyprawa (cynamon, wanilia, etc)

Wykonanie:

Jabłka umyj, osusz, nożykiem zetnij wierzchy i wydrąż gniazdo nasienne, tworząc owocowe misy. Płatki owsiane w rondelku zalej mlekiem, doprowadź do zawrzenia, po czym dalej na małym ogniu podgotuj do zagęszczenia – zestaw z palnika, wmieszaj miód/cukier oraz wybrane dodatki i podzieliwszy to na równe poły, przełóż do przygotowanych wydrążonych owoców – umieść na pokrytej papierem do pieczenia blasze i tak wstawiwszy do rozgrzanego już do temp.190/200C piekarnika, piecz ok.25min, do miękkości owoców.
Gotowe jabłka serwuj od razu na gorąco; nie nadają się do przechowania.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; przepis własny.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.