środa, 15 kwietnia 2015

Owsiany chrupki chlebek skandynawski



Składniki:

- po 200ml owsianych płatków zwykłych i razowej mąki żytniej (typ 2000)
- 100ml ziarna słonecznika
- po 50ml ziarna siemienia lnianego i sezamu białego
+ 1 łyżeczka soli morskiej i 350ml zwykłej wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, zalej przygotowaną mieszaniną letniej wody ze solą i wymieszawszy do jednolitości, odstaw na ok.20min – uzyskaną napęczniałą, gęstą kleistą masę ciasta rozprowadź równomierną warstwą grubości ok.3mm w przygotowanych formach (o wym.36x20cm i o średn.16cm) pokrytych papierem do pieczenia – wstaw do już rozgrzanego do temp.160C piekarnika (z funkcją 'termoobieg') i przetrzymaj weń ok.60min, do chwili lekkiego przyrumienienia wierzchu oraz pełnej suchości i chrupkości ciasta; po pierwszych ok.10min pieczenia wyjmij blachy i ostrym nożykiem potnij przypieczone ciasto na odpowiedniej wielkości prostokątne/kwadratowe porcje-‘kromki’, po czym na powrót wstaw do wciąż grzejącego piekarnika (podczas pieczenia warto co pewien czas uchylić drzwiczki piekarnika na ok.5min, w celu uwolnienia pary wodnej – ok.2-3 razy; chlebek stanie się dzięki temu bardziej chrupki).
Gotowy chlebek wyłóż wraz z papierem do pieczenia na kratę i nań odstaw w miejsce suche i chłodne, do całkowitego ostygnięcia i uzyskania odpowiedniej twardości – przeniósłszy na stolnicę, ostrzem nożyka potnij ponownie wzdłuż linii wcześniej wykonanych nacięć.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Crispy Biscuits.

2 komentarze:

  1. Też piekę taki chlebek, jest pyszny . Najłatwiej pokroić go nożem - kółkiem do pizzy.
    http://hit2011.blox.pl/2014/08/KNEKKEBROD-NORWESKI-CHRUPIACY-CHLEBEK.html

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...