3 kwietnia 2015

Owsiany mazurek wielkanocny



Składniki (forma o wym.ok.30x30cm):

(ciasto)
- po 300g mąki owsianej i białej pszennej (ew. orkiszowej)
- 350g zimnego masła (przepis na blogu)
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% (przepis na blogu)
- 3 żółtka jaj kurzych
- 250g zmielonego na puder jasnego brązowego cukru
- szczypta soli morskiej
(wierzch)
- 500g krowiego białego serka kremowego (przepis na blogu)
- 3 łyżki likieru ‘cointreau’
- 150g cukru j/w
+ gęsta konfitura pomarańczowa zmieszana z paroma kroplami naturalnego ekstraktu z wanilii
oraz po garści płatków owsianych błyskawicznych, płatków migdałowych i wiórków kokosowych

Wykonanie:

(ciasto)
wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, rozetrzyj z masłem na ‘kruszonkę’, po czym z dodatkiem rozmąconych ze śmietaną jaj zagnieć na jednolicie gładką, niekleistą kulę – owiń szczelnie folią spożywczą i umieść w lodówce na 60min – na stolnicy pokrytej arkuszem papierem do pieczenia równomiernie rozwałkuj na placek o grubości ok.1cm (lub kilka placków o wielkości dowolnej) i podwiń lekko brzegi, obrębiając je odciskami ząbków widelca – wraz z papierem przenieś na przygotowaną blachę  – widelcem gęsto ponakłuwaj i wstaw do rozgrzanego do temp.200C piekarnika i piecz ok.15min, do chwili wyrazistego przyrumienienia i kruchości ciasta – odstaw na pewien czas w miejsce chłodne, do ostygnięcia.
(całość)
serek w misie z cukrem rozetrzyj do gładkiej i pulchnej konsystencji, na koniec łącząc z likierem – równą warstwą pokryj wypieczone j/w blaty kruchego ciasta, następnie rozsmarowując konfiturę –  suto okraś  świeżo podprażoną mieszanką płatków owsianych i migdałowych oraz wiórków kokosowych.
Gotowy mazurek najlepiej na całą noc umieść w lodówce, by się ładnie ‘związał’ i ‘przegryzł’ przed pokrajaniem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Mo Cook.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.