piątek, 3 kwietnia 2015

Owsiany mazurek wielkanocny



Składniki:

(ciasto)
- po 300g mąki owsianej i białej pszennej (ew. orkiszowej)
- 350g zimnego masła
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 żółtka jaj kurzych
- 250g zmielonego na puder jasnego brązowego cukru
- szczypta soli morskiej
(wierzch)
- 500g krowiego białego serka kremowego
- 3 łyżki likieru ‘cointreau’
- 150g cukru j/w
+ gęsta konfitura pomarańczowa zmieszana z paroma kroplami naturalnego ekstraktu z wanilii do posmarowania
- po garści płatków owsianych błyskawicznych, płatków migdałowych i wiórków kokosowych

Wykonanie:

(ciasto) wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, rozetrzyj weń masło na ‘kruszonkę’, po czym z dodatkiem rozmąconych ze śmietaną jaj zagnieć na jednolicie gładką, niekleistą kulę ciasta – owiń szczelnie folią spożywczą i umieść w lodówce na 60min – na stolnicy pokrytej arkuszem papierem do pieczenia równomiernie rozwałkuj na placek o grub.ok.1cm (lub kilka placków o wielkości dowolnej), podwiń lekko brzegi obrębiając je odciskami ząbków widelca i tak wraz z papierem przenieś na przygotowaną blachę (wym.ok.30x30) – widelcem gęsto ponakłuwaj i wstaw do rozgrzanego już do temp.200C piekarnika – piecz ok.15min, do chwili wyrazistego przyrumienienia i kruchości ciasta, po czym odstaw na pewien czas w miejsce chłodne, do ostygnięcia; (całość) serek w misie z cukrem rozetrzyj do jednolitej gładkiej i pulchnej konsystencji, na koniec łącząc z likierem – równą warstwą pokryj wypieczone blaty kruchego ciasta, następnie rozsmarowując konfiturę i całość suto okraszając świeżo podprażoną mieszanką płatków owsianych i migdałowych oraz wiórków kokosowych.
Gotowy mazurek najlepiej na całą noc umieść w lodówce, by się ładnie ‘związał’ i ‘przegryzł’ przed pokrajaniem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu Mo Cook.

2 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...