10 maja 2015

Owsiane naleśniki bananowe



Składniki:

- 4 łyżki owsianych płatków zwykłych zmielonych na mączkę
- nieco białej mąki pszennej (ew. orkiszowej)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 62,5ml krowiego mleka 3,2%,
- 1 jajo kurze
- 0,5-1 łyżki jasnego brązowego cukru
- szczypta soli morskiej
- ew. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie; przepis na blogu)
+1 duży dojrzały banan

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki mokre w misie wymieszaj do jednolitości, po czym dokładnie połącz z przygotowaną mieszanką składników suchych, do gładkiej konsystencji – wmieszaj roztartego na puree banana i tak zabezpieczywszy naczynie szczelnie folią spożywczą, pozostaw w temp. pokojowej na ok.10min, do zagęszczenia – nabierając po 1 chochelce (ok.3-4 łyżki), wylewaj na sam środek odpowiednio już rozgrzanej patelni posmarowanej olejem – okrężnym ruchem nadgarstka rozprowadzaj ciasto na w miarę krągłe placki – podsmażaj obustronnie parę chwil do przyrumienienia.
Gotowe naleśniki serwuj od razu na ciepło, bądź umieść w stosiku jeden na drugim na talerzu i  pozostaw by zupełnie ostygły; podawaj same lub z wybranym farszem słodkim lub wytrawnym, wg smaku. Do czasu spożycia przechowuj odpowiednio w lodówce, max 3 dni.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg przepisu Ciao-Cialo

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że naleśniki kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo soli, cukru, czy tłuszczu).
- mogą zawierać farsz z komponentów nieświeżych / klasy gorszej / pochodzenia nieekologicznego.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.