niedziela, 10 maja 2015

Owsiane naleśniki bananowe




Składniki:

- 4 łyżki owsianych płatków zwykłych zmielonych na mączkę i nieco białej mąki pszennej (ew. orkiszowej; w ilości podanej poniżej)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 62,5ml krowiego mleka 3,2%,
- 1 jajo kurze
- 0,5-1 łyżki jasnego brązowego cukru
- szczypta soli morskiej
- ew. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
+1 duży dojrzały banan

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki mokre  w misie wymieszaj do jednolitości, po czym dokładnie połącz z przygotowaną mieszanką składników suchych, do jednolitej gęstawej konsystencji – wmieszaj poszatkowanego na średnich oczkach tarki banana i tak zabezpieczywszy naczynie szczelnie folią spożywczą, pozostaw w temp. pokojowej na ok.10min, do wyraźniejszego zagęszczenia – nabierając po 1 chochelce (ok.3-4 łyżki), wylewaj na sam środek odpowiednio już rozgrzanej patelni posmarowanej olejem – okrężnym ruchem nadgarstka rozprowadzaj ciasto na w miarę krągłe placki – podsmażaj parę chwil do obustronnego przyrumienienia.
Gotowe naleśniki serwuj od razu na ciepło, bądź umieść w stosiku jeden na drugim na talerzu i  pozostaw by zupełnie ostygły – podawaj same lub z wybranym farszem słodkim lub wytrawnym, wg smaku.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg przepisu Ciao-Cialo.

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...