niedziela, 10 maja 2015

Owsiane placki jabłkowe z cynamonem




Składniki:

- po 2 łyżki owsianych płatków zwykłych płatków i otrębów (ew. samych płatków)
- 2 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej (ew. orkiszowej/żytniej)
- 4-5 łyżek stopionego masła
-1 jajo kurze
- ew. szczypta brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ 1 średnie słodkie jabłko oraz olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche w  misie dokładnie wymieszaj, po czym wyrób z dodatkiem mieszaniny rozmąconego jaja, stopionego przestygłego tłuszczu oraz poszatkowanym na średnich oczkach tarki jabłkiem (obranym) – pod nakryciem lnianej ściereczki pozostaw w temp. pokojowej na ok.10min, do spęcznienia płatków i lekkiego zagęszczenia – dzieląc na 6-8 równej wielkości części, za pomocą łyżki partiami wykładaj na odpowiednio już rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem, delikatnie formując w miarę krągłe placuszki – podsmażaj obustronnie, ostrożnie odwracając łopatką, do ładnego złocisto-brązowawego zrumienienia.
Gotowe placuszki serwuj zaraz po sporządzeniu, na gorąco – z wybranym dodatkiem na słodko lub wytrawnie – bądź też pozostaw do ostygnięcia i podawaj chłodne.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg przepisu Tysia Gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...