23 czerwca 2015

Owsiane ciasto kruche z musem truskawkowo-rabarbarowym



Składniki (forma o wym.27x16cm):
 

(ciasto)
- 270g owsianych płatków zwykłych
- po 200g białej mąki pszennej i masła (przepis na blogu)
- 1 duże jajo kurze
- 200g białego cukru
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta korzennej przyprawy do piernika (przepis na blogu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
(wkład)
-po 250/300g świeżych truskawek i rabarbaru
- 100g białego cukru
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ew. owsianej)

Wykonanie:


(wkład)
oczyszczone skrojone w cząstki truskawki z drobno pociętym rabarbarem w rondelku zasyp cukrem, skrop sokiem cytrynowym i ‘podsmaż’ na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, do uwolnienia soków i połowicznego rozmusowania rabarbaru – wmieszaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną w ok.1-2 łyżkach zimnej wody – po wyraźnym zgęstnieniu zestaw z palnika i pozostaw do przestygnięcia.
(całość)
posiekane masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, dodaj kolejno jajo oraz mieszankę reszty składników suchych – z 1/4 ilości uzyskanej niekleistej kuli ciasta sformuj gruby wałek, owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do zamrażalnika, natomiast resztę surowej masy równą warstwą wylep dno pokrytej papierem do pieczenia formy – równomiernie wyłóż sporządzony j/w mus truskawkowo-rabarbarowy i równomiernie okraś poszatkowanym na tarce ciastem zamrożonym – niezwłocznie wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.50-60min, do chwili wyrazistego zrumienienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe ciasto odstaw na całą noc w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło i dobrze się ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu Sto Kolorów Kuchni.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.