wtorek, 23 czerwca 2015

Owsiane ciasto kruche z musem truskawkowo-rabarbarowym



Składniki (forma o wym.27x16cm):
(ciasto)

- 270g owsianych płatków zwykłych
- po 200g białej mąki pszennej i masła
- 1 duże jajo kurze
- 200g białego cukru
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
(wkład)
-po 250/300g świeżych truskawek i rabarbaru
- 100g białego cukru
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ew. owsianej)

Wykonanie:

(wkład) oczyszczone skrojone w cząstki truskawki z drobno pociętym rabarbarem w rondelku zasyp cukrem, po czym skropiwszy sokiem cytrynowym ‘podsmażaj’ nad średnim ogniem, co pewien czas mieszając, do chwili uwolnienia soków i połowicznego rozmusowania rabarbaru – dokładnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną w ok.1-2 łyżkach zimnej wody – po wyraźnym zgęstnieniu zestaw z palnika i pozostaw do przestygnięcia; (całość) posiekane masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym nieprzerwanie ucierając dalej, z wolna dodaj kolejno jajo oraz partie mieszanki reszty składników suchych z przesianą mąką, do jednolitości – z 1/4 ilości uzyskanej jednolitej zwartej, niekleistej kuli ciasta sformowawszy gruby wałek, owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do zamrażalnika, natomiast resztę surowego ciasta równą warstwą wylep dno pokrytej papierem do pieczenia formy – równomiernie na cały wierzch wyłóż sporządzony wcześniej mus truskawkowo-rabarbarowy i równomiernie to pokryj ‘wiórkami’ poszatkowanego na średnich oczkach tarki ciasta zamrożonego – niezwłocznie wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika i piecz ok.50-60min, do chwili wyrazistego jasnego przybrązowienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe ciasto odstaw na całą noc w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło i dobrze się ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu Sto Kolorów Kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...