20 czerwca 2015

Owsiane crumble z rabarbarem



Składniki:

- 400g łodyg świeżego rabarbaru (najlepiej czerwonego)
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- ew. naturalny ekstrakt z wanilii/cynamon/imbir/świeżo otarta skórka z wybranego cytrusa  
(kruszonka)
- 80g owsianych płatków zwykłych
- 2 łyżki pszennej mąki białej lub razowej
- 30g cukru j/w
- 70g masła (przepis na blogu)

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche wymieszaj i rozetrzyj z posiekanym masłem na kruszonkę. Rabarbar oczyść z włókien, potnij na mniejsze odcinki, po czym wymieszaj z cukrem i ew. dodatkami smakowymi – równą warstwą wyłóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego – zasyp przygotowaną kruszonką i wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika – piecz ok.25-30min, do chwili wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz miękkości rabarbaru.
Gotowy deser od razu serwuj na gorąco; nie nadaje się do przechowania.

Smacznego owsianego! ;]


Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg przepisu Czekoladą Utkane.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.