sobota, 20 czerwca 2015

Owsiane crumble razowe z rabarbarem



Składniki:

- 400g łodyg świeżego rabarbaru (najlepiej czerwonego)
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- ew. naturalny ekstrakt z wanilii/cynamon/imbir/świeżo otarta skórka z wybranego cytrusa  
(kruszonka)
- 80g owsianych płatków zwykłych
- 2 łyżki pszennej mąki białej lub razowej
- 30g cukru j/w
- 70g masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche wymieszaj i rozetrzyj weń masło na ‘kruszonkę’; rabarbar oczyść z włókien, potnij na mniejsze odcinki, po czym wymieszaj z cukrem, także ew. dodatkami smakowymi, i równą warstwą wyłóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego – zasypawszy równomiernie przygotowaną kruszonką, od razu wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika – piecz ok.25-30min, do chwili wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz miękkości rabarbaru.
Gotowy deser od razu serwuj na gorąco – nie nadaje się do przechowania.

Smacznego owsianego! ;]


Źródło - Nenecha [Owsiankowo]; wg przepisu Czekoladą Utkane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...