24 czerwca 2015

Owsiany chlebek rabarbarowy z dżemem i migdałami



Składniki (keksówka 20x10cm): 

(ciasto)
- 300g owsianej mąki razowej (ew. zmielonych owsianych płatków zwykłych)
- 100g miękkiego masła (przepis na blogu)
- 2 duże jaja kurze
- ok.170g jasnego brązowego cukru (wg smaku)
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
- 0,5 łyżeczki sody spożywczej
(wkład)
- ok.2 łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny
- 140g dżemu/musu z rabarbaru (przepis na blogu)
- ok.100g migdałów
(wierzch)
- po ok.1-1,5 łyżki płatków migdałów oraz drobnych owsianych

Wykonanie:


Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, dodaj kolejno jaja, dżem/mus z rabarbaru, ew. skórkę cytryny i mieszankę wszystkich składników suchych – do uzyskanej jednolicie gładkiej, na poły gęstawej masy wmieszaj posiekane migdały – równą warstwą wyłóż do pokrytej papierem do pieczenia formy, wygładź wierzch i równomiernie okraś mieszanką płatków migdałowych z owsianymi – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.50-60min, do chwili wyrazistego zrumienienia  wierzchu oraz pełnej suchości środka.
Gotowe ciasto pozostaw na parę godzin w miejscu chłodnym, by całkowicie ostygło przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu Pikle&Binokle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.