16 lipca 2015

Owsiana krajanka z porzeczkami



Składniki (forma o wym.20x20cm):
 

(ciasto)
- 160g owsianych płatków zwykłych lub błyskawicznych
- 190g białej mąki pszennej
- 150g miękkiego masła (przepis na blogu)
-165g jasnego brązowego cukru
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki oczyszczonej sody spożywczej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ opcjonalnie: ok.3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich / migdałów 
(wkład)
- 500g świeżych czarnych porzeczek
- 40g jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki białej mąki pszennej
+ opcjonalnie: ok.60ml świeżego soku z cytryny i 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej

Wykonanie:


Wszystkie składniki suche w misie wymieszaj (ew. z dodatkiem drobno posiekanych orzechów/migdałów), rozetrzyj z masłem na ‘kruszonkę’, po czym z tego odłożywszy 250ml, resztą równomiernie wylep dno pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.20x20cm– wstaw do rozgrzanego do temp.175C piekarnika i podpiecz do wyrazistego przyrumienienia (ok.15min) – na wierzch wyłóż warstwę krótko zmiksowanych porzeczek z cukrem i mąką, równomiernie zasyp resztą odłożonej kruszonki i na powrót wstaw do wciąż grzejącego j/w piekarnika –  piecz do przyrumienienia wierzchu (ok.30-40min).
Gotową krajankę odstaw na parę godzin w miejsce chłodne do ostygnięcia, po czym wykończ nitkami lukru utartego z cukru pudru i mleka – do zastygnięcia ponownie odstaw w chłód.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu znalezionego w internecie [źródło nieznane].

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.