czwartek, 16 lipca 2015

Owsiana krajanka z porzeczkami



Składniki:
(ciasto)

- 160g owsianych płatków zwykłych lub błyskawicznych
- 190g białej mąki pszennej
- 150g miękkiego masła
-165g jasnego brązowego cukru
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki oczyszczonej sody spożywczej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
+ opcjonalnie: ok.3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich / migdałów 
(wkład)
- 500g świeżych czarnych porzeczek
- 40g jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki białej mąki pszennej
+ opcjonalnie: ok.60ml świeżego soku z cytryny i 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej

Wykonanie:


Wszystkie składniki suche w misie wymieszaj (ew. z dodatkiem drobno posiekanych orzechów/migdałów), rozetrzyj weń masło na ‘kruszonkę’, po czym z tego odłożywszy 250ml, resztą równomiernie wylep dno pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.20x20cm– wstaw do rozgrzanego już do temp.175C piekarnika i podpiecz do wyrazistego przyrumienienia (ok.15min) – na cały wierzch wyłóż warstwę krótko zmiksowanych porzeczek z cukrem i mąką, równomiernie zasyp resztą odłożonej kruszonki i na powrót wstaw do wciąż grzejącego j/w piekarnika – znów piecz do przyrumienienia wierzchu (ok.30-40min).
Gotową krajankę odstaw na parę godzin w miejsce chłodne do ostygnięcia, po czym wykończ nitkami lukru odpowiednio roztartgo z cukru pudru i mleka – do zastygnięcia ponownie odstaw w chłód.
Smacznego owsianego! ;]

Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu znalezionego w internecie [źródło nieznane].

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...