18 lipca 2015

Owsiane scones z porzeczkami



Składniki:

- 160g (500ml) owsianych płatków zwykłych
- 190g (375ml) białej mąki pszennej
- 115g stopionego masła (przepis na blogu)
- 80ml krowiego mleka 3,2%
- 1 jajo kurze
- 50g (62,5ml) jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 20g (4 łyżeczki) proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ 125ml orzechów włoskich
- 4 garście świeżych porzeczek czarnych
- płatki owsiane j/w na okrasę

Wykonanie:


Wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, po czym zagnieć z dodatkiem jednolitej mieszaniny składników mokrych, na lekko kleistą – połącz z posiekanymi orzechami i oczyszczonymi owocami – podziel na równe poły i na pokrytej papierem do pieczenia blasze sformuj w krągłe placki o równomiernej grubości ok.2cm – nożykiem potnij na jednakie trójkąty (jak pizzę), pędzlem lekko posmaruj mlekiem i  równomiernie okraś płatkami owsianymi – wstaw do rozgrzanego do temp.200C piekarnika i piecz ok.20-25min, do chwili wyrazistego przyrumienienia oraz suchości środka.
Gotowe scones wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i tak odstaw w miejsce chłodne do zupełnego ostygnięcia.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu Allrecipes.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.