sobota, 18 lipca 2015

Owsiane scones z orzechami i porzeczkami



Składniki:

- 160g (500ml) owsianych płatków zwykłych
- 190g (375ml) białej mąki pszennej
- 115g stopionego masła
- 80ml krowiego mleka 3,2%
- 1 jajo kurze,
- 50g (62,5ml) jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 20g (4 łyżeczki) proszku do pieczenia
+ 125ml orzechów włoskich
- 4 garście świeżych porzeczek czarnych
- płatki owsiane j/w na okrasę

Wykonanie:


Wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, po czym zagnieć z dodatkiem jednolitej mieszaniny składników mokrych, na jednolitą kulę ciasta – połącz z posiekanymi orzechami i oczyszczonymi owocami – podziel na równe poły i na pokrytej papierem do pieczenia blasze sformowawszy w krągłe placki o równomiernej grubości ok.2cm, nożykiem potnij na jednakie trójkąty (jak pizzę) i pędzlem lekko posmarowawszy mlekiem, równomiernie okraś płatkami owsianymi – wstaw do rozgrzanego już do temp.200C piekarnika i piecz ok.20-25min, do chwili wyrazistego przyrumienienia oraz suchości środka.
Gotowe scones wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań odstaw w miejsce chłodne do zupełnego ostygnięcia.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu Allrecipes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...