sobota, 25 lipca 2015

Owsiano-orkiszowe ciasto z porzeczkami i jabłkami



Składniki:

(ciasto)
- 187,5ml z grubsza zmielonych owsianych płatków zwykłych
- 250ml białej mąki orkiszowej
- 83,3ml oleju rzepakowego
- 2 jaja kurze
- 187,5ml gęstego dżemu z porzeczki czerwonej
- 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka oczyszczonej sody spożywczej
(wkład)
- 125ml z grubsza posiekanych orzechów włoskich
- 125ml świeżej porzeczki czerwonej
- 250ml skrojonego w kostkę miąższu jabłka (bez skórki)
 (wierzch)
- po ok.1-1,5 łyżki mieszanki posiekanych orzechów włoskich i płatków owsianych j/w

Wykonanie:


W dwóch jednakich misach wymieszaj osobno wszystkie podane składniki suche oraz mokre – połącz je razem (sypiąc suche do mokrych), mieszając dokładnie tylko do chwili powstania jednolitej masy ciasta, po czym wmieszaj orzechy i jabłka – przełóż równą warstwą do pokrytej papierem do pieczenia formy keksowej o wym.20x10cm, wygładź wierzch i równomiernie okraś mieszanką orzechów z płatkami owsianymi – wstaw do rozgrzanego już do temp.180Cpiekarnika i weń przetrzymaj ok.40-50min, do chwili wypulchnienia ciasta, wyrazistego przybrązowienia wierzchu oraz suchości środka (ale nie można przesuszyć!).
Gotowe ciasto odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło i dobrze się ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje.
Smacznego owsianego! ;]

Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu Zufikowo.

1 komentarz:

  1. Takie zdrowsze, można sięgnąć po dokładkę bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...