25 lipca 2015

Owsiano-orkiszowe ciasto z porzeczkami i jabłkami



Składniki (keksówka 20x10cm):

(ciasto)
- 187,5ml z grubsza zmielonych owsianych płatków zwykłych
- 250ml białej mąki orkiszowej
- 83,3ml oleju rzepakowego
- 2 jaja kurze
- 187,5ml gęstego dżemu z porzeczki czerwonej (przepis na blogu)
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka oczyszczonej sody spożywczej
(wkład)
- 125ml z grubsza posiekanych orzechów włoskich
- 125ml świeżej porzeczki czerwonej
- 250ml skrojonego w kostkę miąższu jabłka (bez skórki)
 (wierzch)
- po ok.1-1,5 łyżki mieszanki posiekanych orzechów włoskich i płatków owsianych j/w

Wykonanie:


W dwóch jednakich misach wymieszaj osobno wszystkie podane składniki suche oraz mokre – połącz je razem (sypiąc suche do mokrych), mieszając tylko do chwili powstania jednolitej masy, po czym wmieszaj orzechy i jabłka – przełóż równą warstwą do pokrytej papierem do pieczenia formy keksowej o wym.20x10cm, wygładź wierzch i równomiernie okraś mieszanką orzechów z płatkami owsianymi – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.40-50min, do chwili wypulchnienia ciasta, wyrazistego przybrązowienia wierzchu oraz suchości środka (ale nie przesusz!).
Gotowe ciasto odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło i dobrze się ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu Zufikowo.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.