25 lipca 2015

Owsiane ciasto z porzeczkami



Składniki:

(ciasto)
- 375ml białej mąki pszennej
- 150g masła, 3 jaja kurze
-150g białego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ 500-750ml świeżych porzeczek czarnych (ew. czerwonych)
(wierzch)
- 50g masła (przepis na blogu)
- 62,5ml białego cukru
- 125ml białej mąki pszennej
- 2 czubate łyżki owsianych płatków zwykłych

Wykonanie:


(wierzch)
wszystkie podane składniki suche razem wmieszaj i rozetrzyj z masłem na grudkowatą sypką ‘kruszonkę’ – wmieszaj owsiane płatki, krótko zagniatając, i odstaw w miejsce chłodne.
(całość) 
białka jaj w misie zmiksuj na sztywną lśniącą pianę, tuż pod koniec dosypując cukier – wciąż miksując dodaj kolejno żółtka, do połączenia – łopatką delikatnie wmieszaj mieszankę wszystkich podanych składników suchych, na koniec wszystko dokładnie łącząc ze stopionym przestygłym tłuszczem – równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.22x22cm, na wierzchu rozłóż oczyszczone owoce i równomiernie okraś sporządzoną j/w kruszonką – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.35-40min, do chwili wyrazistego zrumieniania wierzchu oraz suchości środka (nie przesusz!).
Gotowe ciasto odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło przed pokrajaniem.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu z internetu [źródło nieznane].

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.