sobota, 25 lipca 2015

Pod owsianą kruszonką ciasto z porzeczkami



Składniki:

(ciasto)
- 375ml białej mąki pszennej
- 150g masła, 3 jaja kurze
-150g białego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 500-750ml świeżych porzeczek czarnych (ew. czerwonych)
(wierzch)
- 50g masła
- 62,5ml białego cukru
- 125ml białej mąki pszennej
- 2 czubate łyżki owsianych płatków zwykłych

Wykonanie:


(wierzch) wszystkie podane składniki suche razem wmieszaj, po czym weń zupełnie rozetrzyj masło na grudkowatą sypką ‘kruszonkę’ – wmieszaj owsiane płatki, zagniatając krótko i odstaw w miejsce chłodne; (całość) białka jaj w misie zmiksuj na sztywną lśniącą pianę, tuż pod koniec dosypując cukier i kolejno dodając żółtka, do połączenia – za pomocą już łopatki delikatnie acz dokładnie wymieszaj z przygotowaną mieszanką wszystkich podanych składników suchych z przesianą mąką, na koniec dokładnie łącząc ze stopionym już przestygłym tłuszczem – równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.22x22cm, na całym wierzchu rozłóż oczyszczone owoce i równomiernie to okrasiwszy sporządzoną j/w kruszonką, wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika – piecz ok.35-40min, do chwili lekkiego wypulchnieia ciasta, wyrazistego przybrązowienia wierzchu oraz pełnej suchości środka (nie przesusz!).
Gotowe ciasto odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, by całkowicie ostygło przed pokrajaniem.
Smacznego owsianego! ;]

Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu z internetu [źródło nieznane].

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...