poniedziałek, 28 września 2015

Owsiany chlebek bananowy z malinami



Składniki:

(ciasto) 
- 500ml mączki owsianej (zmielonych płatków owsianych zwykłych)
- 2 białka jaj kurzych (ew.1 jajo)
- 125ml brązowego cukru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki oczyszczonej sody spożywczej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 3 średnie dojrzałe banany
(wkład) 
- po 62,5ml drobno posiekanej ciemnej gorzkiej czekolady oraz przesiekanych z grubsza orzechów laskowych
- 250ml świeżych malin
(wierzch) 
- 3 łyżki płatków owsianych drobnych

Wykonanie:


Banany roztarte na puree w misie zmiksuj z wanilią, cukrem i białkami/jajem na jednolicie gładką, kremową konsystencję – za pomocą już łopatki połącz z mieszanką składników suchych, do uzyskania jednolitej na poły gęstawej masy ciasta – wmieszaj czekoladę z orzechami oraz oczyszczone maliny i wszystko to równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy keksowej o wym.20x12cm – wygładź wierzch, równomiernie okraś owsianymi płatkami i tak wstawiwszy do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika, przetrzymaj weń ok.30-40min, do chwili wypulchnienia ciasta, wyrazistego przybrązowienia wierzchu oraz pełnej środka.
Gotowy chlebek odstaw na ok.10-15min w miejsce chłodne do przestygnięcia, po czym ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przełóż z formy na kratę i nań pozostaw do chwili ostygnięcia całkowitego.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu Ambitious Kitchen.

3 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...