28 września 2015

Owsiany chlebek bananowy z malinami i czekoladą



Składniki (keksówka 20x12cm):

(ciasto) 
- 500ml mączki owsianej (zmielonych płatków owsianych zwykłych)
- 2 białka jaj kurzych (ew.1 jajo)
- 125ml brązowego cukru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki oczyszczonej sody spożywczej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ 3 średnie dojrzałe banany
(wkład) 
- po 62,5ml drobno posiekanej ciemnej gorzkiej czekolady oraz przesiekanych z grubsza orzechów laskowych
- 250ml świeżych malin
(wierzch) 
- 3 łyżki płatków owsianych drobnych

Wykonanie:


Banany roztarte na puree w misie zmiksuj z wanilią, cukrem i białkami/jajem na jednolicie gładką, kremową konsystencję – łopatką połącz z mieszanką składników suchych, do uzyskania jednolitej na poły gęstawej masy – wmieszaj czekoladę z orzechami oraz oczyszczone maliny i całość równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy keksowej o wym.20x12cm – wygładź wierzch i równomiernie okraś owsianymi płatkami – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.30-40min, do chwili wyrazistego zrumienienia wierzchu oraz pełnej suchości środka.
Gotowy chlebek odstaw na ok.10-15min w miejsce chłodne do przestygnięcia, po czym ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przełóż z formy na kratę, i tak pozostaw do ostygnięcia całkowitego.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - AiS*Nene [Owsiankowo]; wg przepisu Ambitious Kitchen.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.