niedziela, 11 października 2015

Owsiana babka z malinami



Składniki:

- 750ml białej mąki owsianej
- 200g miękkiego masła
- 250ml naturalnego jogurtu bez cukru
- 4 jaja kurze
- 125ml jasnego brązowego cukru
- parę kropli naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ 250ml świeżych malin
- owsiane płatki błyskawiczne na okrasę

Wykonanie:


Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, z wolna dodawaj kolejno wanilię, jaja oraz partie mieszanki składników suchych (minus 2 łyżki mąki) na przemian z jogurtem, do uzyskania jednolicie gładkiej, na poły gęstawej masy ciasta – wmieszaj oczyszczone, obtoczone w 2 łyżkach mąki maliny i wszystko to równą warstwą wyłóż po połowie do pokrytych papierem do pieczenia jednakich keksówek (dwa razy 20x12cm; ew. jednej formy z kominem natłuszczonej masłem i okraszonej mąką) – okraś płatkami owsianymi i tak wstawiwszy do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika, przetrzymaj weń ok.45-50min, do chwili wypulchnienia ciasta, przyrumienienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe ciasto na pewien czas odstaw w miejsce chłodne do ostygnięcia przed pokrajaniem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu z bloga Zielenina.

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...