piątek, 9 października 2015

Owsiane batoniki kokosowo-malinowe



Składniki:

- 150g owsianych płatków zwykłych
- 100g wiórków kokosowych
- 100g masła
- po 3 łyżki pszczelego miodu wielokwiatowego
- 3 łyżki jasnego brązowego cukru
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
+ 200g świeżych malin

Wykonanie:


Posiekane masło w rondelku z cukrem i miodem podgrzej, mieszając, do zupełnego stopienia i jednolitości, po czym zdejmij z palnika i wmieszaj oczyszczone, roztarte na puree maliny – dokładnie wyrób z mieszanką wiórków kokosowych z płatkami owsianymi i uzyskaną gęstą kleistą masę równą warstwą przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.16x16cm – mocno ubij, wierzch wygładź i tak wstawiwszy do rozgrzanego już do temp.200C piekarnika, przetrzymaj weń ok.20-30min, do chwili wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz uwolnienia aromatu malin.
Gotowy blat batonowy po przestygnięciu potnij nożykiem na kilkanaście jednakich batoników-paluszków i wraz z papierem do pieczenia przełożywszy z blachy na kratę, pozostaw nań na pewien czas w miejscu chłodnym, by całkowicie ostygły i dobrze się ‘związały’ przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu z internetu (źródło nieznane - poszukiwane!).

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...