12 października 2015

Owsiane brownie w płatkach



Składniki (forma o wym.26x18cm):

(masa owsiana)
- 315g owsianych płatków zwykłych
- 100g białej mąki pszennej
- 160g masła (przepis na blogu)
- 80g jasnego brązowego cukru,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
(ciasto brownie)
- po 75g mączki owsianej i białej mąki pszennej
- 50g masła
- 4 jaja kurze
- 120g białego cukru
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
+ 160g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:


(masa owsiana)
wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, po czym rozetrzyj z masłem na kleistą kruszonkę – 3/4 ilości równomiernie wylep dno pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.26x18cm – wstaw do rozgrzanego do temp.170C piekarnika i podpiecz ok.10min, do przyrumienienia.
(całość)
czekoladę w żaroodpornej misie z masłem stop w tzw. ‘kąpieli wodnej’ i odstaw do ostygnięcia – zmiksuj z dodatkiem jaj, cukru, soli i mąki, do jednolitego połączenia – przełóż/przelej równą warstwą na podpieczony j/w spód owsiany i wierzch wygładziwszy, równomiernie zasyp resztą masy owsianej – wstaw do wciąż grzejącego j/w piekarnika i piecz kolejnych ok.20-25min, do chwili spieczenia i przyciemnienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe ciasto na parę godzin odstaw w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu z bloga W Kuchennym Raju.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.