poniedziałek, 12 października 2015

Owsiane brownie w płatkach



Składniki: 
(masa owsiana)
- 315g owsianych płatków zwykłych
- 100g białej mąki pszennej
- 160g masła
- 80g jasnego brązowego cukru,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
(ciasto brownie)
- po 75g mączki owsianej i białej mąki pszennej
- 50g masła
- 4 jaja kurze
- 120g białego cukru
- parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
+ 160g ciemnej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

(masa owsiana) wszystkie składniki suche w misie wymieszaj, po czym rozetrzyj z masłem na kleistą kruszonkę – 3/4 ilości równomiernie wylep dno pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.26x18cm i tak wstawiwszy do już rozgrzanego do temp.170C piekarnika, podpiecz ok.10min, do przyrumienienia; (całość) czekoladę w żaroodpornej misie z masłem stop w tzw. ‘kąpieli wodnej’ i odstaw do ostygnięcia – zmiksuj z dodatkiem jaj, cukru, soli i mąki do jednolitego połączenia – przełóż/przelej równą warstwą na podpieczony spód owsiany we formie i wierzch wygładziwszy, równomiernie zasypawszy resztą masy owsianej, wstaw do wciąż grzejącego j/w piekarnika – piecz kolejnych ok.20-25min, do chwili spieczenia i przyciemnienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe ciasto na parę godzin odstaw w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu z bloga W Kuchennym Raju.

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...