środa, 14 października 2015

Owsiane ciasteczka z batonikami 'Milky Way'



Składniki: 
- 90g owsianych płatków zwykłych
- 125g białej mąki pszennej
- 115g masła
- 1 duże jajo kurze
- 150g ciemnego brązowego cukru
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 2 garście pociętych na talary zamrożonych batoników ‘Milky Way’
- cynamon na okrasę

Wykonanie:

Masło z cukrem utrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, dodaj kolejno wanilię, sól, jajo oraz mieszankę składników suchych, do uzyskania jednolicie gładkiej, na poły gęstawej masy ciasta – porcjując łyżką wykładaj w miarę krągłymi kleksami, w odstępach, na pokrytej papierem do pieczenia blasze – w każde ciasteczko powtykaj parę małych kawałków batoników i tak wstawiwszy do rozgrzanego już do temp.190C piekarnika, piecz ok.9-10min, do chwili wyrazistego przyrumienienia wierzchów.
Gotowe ciasteczka wraz z blachą wyjmij z piekarnika, po czym po przestygnięciu ostrożnie – gdyż są jeszcze miękkie – wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę – odstaw w miejsce chłodne do zupełnego ostygnięcia i nabrania chrupkości.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu EatMoreChocolate.

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...