9 października 2015

Owsiane naleśniki kakaowe z malinami



Składniki:

- 50g owsianych płatków zwykłych
- 1-2 łyżki naturalnego jogurtu bez cukru (przepis na blogu)
- 1duże jajo kurze
- 1-2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
- 1 czubata łyżeczka ciemnego gorzkiego kakao
- ew. parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- szczypta proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ 2 garstki świeżych malin

Wykonanie:


Wszystkie składniki mokre w misie zmiksuj do jednolitości, następnie łącząc z dodatkiem składników suchych, do uzyskania gładkiej konsystencji – zabezpiecz szczelnie folią spożywczą i pozostaw w temp. pokojowej na ok.10min, do zagęszczenia – wmieszaj oczyszczone maliny – nabierając po 1 chochelce (ok.3-4 łyżki), wylewaj na sam środek odpowiednio już rozgrzanej natłuszczonej olejem patelni – okrężnym ruchem nadgarstka rozprowadzaj ciasto na w miarę foremne krągłe placki – podsmażaj obustronnie do wyrazistego przyrumienienia.
Gotowe naleśniki serwuj od razu na ciepło, bądź umieść w stosiku jeden na drugim na szklanym talerzu i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj z wybranym słodkim sosem lub okraszone cukrem pudrem.Do czasu spozycia przechowuj w lodówce, max 3 dni.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Tasty Breakfast

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że naleśniki kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo soli, cukru, czy tłuszczu).
- mogą zawierać farsz z komponentów nieświeżych / klasy gorszej / pochodzenia nieekologicznego.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.