13 listopada 2015

Ciasto owsiane dyniowe z kruszonką



Składniki (forma 22x22cm): 

(ciasto)
- 200ml mąki owsianej i 237,5ml białej pszennej
- 110g masła (przepis na blogu)
- 83,3ml krowiego mleka 3,2%
- 3 jaja kurze
- 250ml jasnego brązowego cukru
-1,5 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu)
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka oczyszczonej sody spożywczej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przepis na blogu)
+ 250ml gęstego puree z dyni
- 187,5ml grubo posiekanych podprażonych orzechów laskowych (bądź włoskich, czy pekan/migdałów);  
(wierzch)
- 6 łyżek miękkiego masła j/w
- 125ml cukru j/w
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 125ml białej maki pszennej
- 166,6ml+2łyżki owsianych płatków zwykłych
- 125ml grubo posiekanych orzechów laskowych (/włoskich, lub pekan/migdałów)

Wykonanie:


Masło z cukrem w misie rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej dodaj wanilię, puree oraz partie mieszanki składników suchych na przemian z mlekiem – do uzyskanej jednolicie gładkiej, na poły gęstawej masy wmieszaj orzechy – równą warstw przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.22x22cm, wierzch wygładź i zasyp roztartą z podanych składników kruszonką  –wstaw do rozgrzanego do temp.160-170C piekarnika i piecz ok.45-50min, do chwili wypulchnienia ciasta, przyrumienienia oraz suchości środka.
Gotowe ciasto odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Cake TIme.

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.