piątek, 13 listopada 2015

Ciasto owsiane dyniowe z orzechami i kruszonką



Składniki: 
(ciasto)
- 200ml mąki owsianej i 237,5ml białej pszennej
- 110g masła,
- 83,3ml krowiego mleka 3,2%
- 3 jaja kurze
- 250ml jasnego brązowego cukru
-1,5 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
- po 1 łyżeczce oczyszczonej sody spożywczej i proszku do pieczenia
+ 250ml gęstego puree z dyni
- 187,5ml grubo posiekanych podprażonych orzechów laskowych (bądź włoskich, czy pekan/migdałów);  
(wierzch)
- 6 łyżek miękkiego masła
- 125ml cukru j/w
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 125ml białej maki pszennej
- 166,6ml+2łyżki owsianych płatków zwykłych
- 125ml grubo posiekanych orzechów laskowych (/włoskich, lub pekan/migdałów)

Wykonanie:


Masło z cukrem w misie rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej z wolna dodaj kolejno wanilię, puree oraz partie mieszanki składników suchych na przemian z mlekiem – do uzyskanej jednolicie gładkiej, na poły gęstawej masy ciasta na koniec wmieszaj orzechy i wszystko to równą warstw przełóż do pokrytej papierem do pieczenia formy o wym.22x22cm– wierzch wygładź, zasyp roztartą z podanych składników kruszonką, a następnie tak wstawiwszy do rozgrzanego już do temp.160-170C piekarnika, przetrzymaj weń ok.45-50min, do chwili wyrazistego wypulchnienia ciasta, przyrumienienia oraz suchości środka.
Gotowe ciasto odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu Cake TIme.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...