piątek, 6 listopada 2015

Owsiane ciastka z imbirem kandyzowanym i czekoladą



Składniki: 
- 270g owsianych płatków zwykłych
- 240g białej mąki pszennej
- 200g masła
- 2 jaja kurze
- 170g jasnego brązowego cukru
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ 70g imbiru kandyzowanego (ew. kawałek świeżo drobno startego)
- po 100g wiórków kokosowych i białej mlecznej czekolady

Wykonanie:


Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym połącz z mieszanką składników suchych, na koniec wyrabiając z dodatkiem wiórków kokosowych, imbiru i posiekanej czekolady, do uzyskania jednolitej kleistej masy ciasta – za pomocą łyżki do lodów odmierzaj porcje, wykładając w większych dostępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze – wstaw do rozgrzanego już do temp.170C piekarnika i weń przetrzymaj ok.15min, do chwili wyrazistego przyrumienienia wierzchów. Gotowe ciasteczka ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań odstaw na pewien czas w miejsce chłodne, do zupełnego ostygnięcia i nabrania ‘chrupkości’ przed poczęstunkiem.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg przepisu ze Sprawdzonej Kuchni.

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...