niedziela, 13 grudnia 2015

Owsiane bułeczki marchewkowe



Składniki:

- po 225g mąki owsianej i białej pszennej-chlebowej
- 50g owsianych płatków zwykłych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta jasnego brązowego cukru
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
-100g marchewki
- 300ml zwykłej letniej wody oraz 14g świeżych drożdży

Wykonanie:

drożdże w misie rozetrzyj z cukrem, rozpuść we wodzie, po czym wmieszaj olej, sól i poszatkowaną na drobnych oczkach tarki marchewkę – wyrób z dodatkiem płatków owsianych i mąki na jednolitą elastyczną kulę ciasta, którą następnie nakryj szczelnie lnianą ściereczką i tak pozostaw w miejscu ciepłym na ok.60min, do podwojenia objętości – podziel na ok.12 jednakich kawałków (po 83g każda), sformuj w krągłe kulki i porozkładaj w większych odstępach na pokrytej papierem do pieczenia blasze – pozostaw pod ściereczką j/w na ostatnich ok.30min wypulchniania, po czym tak wstaw do rozgrzanego już do temp.200C piekarnika i weń przetrzymaj ok.15min, do chwili wyrazistego przyrumienienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe bułki wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań odstaw w miejsce chłodne do zupełnego ostygnięcia.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; wg. przepisu z bloga Gotuj z Cukiereczkiem [modyfikacja]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...