23 grudnia 2015

Owsiane ciasto marchewkowe - piernikowe z orzechami



Składniki (keksówka 20x12cm):

- po 250ml mąki owsianej i białej mąki pszennej-pełnoziarnistej
- 187,5ml oleju rzepakowego
- 4 jaja kurze
- 125ml jasnego brązowego cukru,
- po 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika i cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na blogu)
- 0,5 łyżeczki oczyszczonej sody spożywczej
+ 500ml poszatkowanej na grubych oczkach tarki marchewki
- po ok.187,5ml rodzynek sułtanek i posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Białka jaj w misie ze szczyptą soli oraz ćwiercią podanej ilości cukru zmiksuj na sztywną białą pianę. Żółtka jaj w osobnej misie razem z resztą cukru utrzyj do pulchnej jasnej konsystencji, po czym ucierając dalej, dodaj jogurt, olej oraz mieszankę reszty składników suchych – do uzyskanej jednolicie gładkiej, gęstawej masy wmieszaj poszatkowaną marchewkę oraz bakalie, wszystko to delikatnie łącząc z ubitymi j/w białkami – wyłóż równą warstwą do pokrytej papierem do pieczenia formy keksowej o wym.20x12cm i wygładź lekko wierzch – wstaw do rozgrzanego do temp.180C piekarnika i piecz ok.30-40min, do chwili wyrazistego przybrązowienia wierzchu oraz suchości środka ciasta.
Gotowe ciasto pozostaw na parę godzin w miejscu chłodnym, by całkowicie ostygło i się dobrze ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]



Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; Dreamy Taste

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ciasta kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobie modyfikowane, jaja/mleko/śmietana/serwatka w proszku, tanie tłuszcze roślinne i tłuszcze utwardzone trans, sztuczne środki spulchniające).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru czy tłuszczu).
- mogą zawierać owoce/warzywa nieświeże / klasy gorszej / z uprawy nieekologicznej.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.