środa, 23 grudnia 2015

Owsiane ciasto marchewkowe-piernikowe z orzechami



Składniki:

- po 250ml mąki owsianej i białej mąki pszennej-pełnoziarnistej
- 187,5ml oleju rzepakowego
- 4 jaja kurze
- 125ml jasnego brązowego cukru,
- po 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika i cynamonu
- szczypta soli morskiej
- po 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i oczyszczonej sody spożywczej
+ 500ml poszatkowanej na grubych oczkach tarki marchewki
- po ok.187,5ml rodzynek sułtanek i posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Białka jaj w misie ze szczyptą soli oraz ćwiercią podanej ilości cukru zmiksuj na sztywną białą pianę; żółtka jaj w osobnej misie razem z resztą cukru utrzyj do pulchnej jasnej konsystencji, po czym ucierając dalej, z wolna kolejno dodaj jogurt, olej oraz partie przygotowanej mieszanki reszty składników suchych – do uzyskanej jednolicie gładkiej, gęstawej masy ciasta dokładnie wmieszaj poszatkowaną marchewkę oraz bakalie, wszystko to łącząc z ubitymi j/w białkami – wyłóż równą warstwą do pokrytej papierem do pieczenia formy keksowej o wym.20x12cm i wierzch lekko przygładziwszy, wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika – piecz ok.30-40min, do chwili wyrazistego przybrązowienia wierzchu oraz suchości środka ciasta.
Gotowe ciasto pozostaw na parę godzin w miejscu chłodnym, by całkowicie ostygło i się dobrze ‘związało’ przed pokrajaniem na porcje.

Smacznego owsianego! ;]

Źródło - Diaetetica [Owsiankowo]; Dreamy Taste

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...